Hopp til hovedinnhold

Kongelige olympiere

I år er det 80 år siden Kronprins Olav og øvrig mannskap ble olympiske mestere i seiling i Amsterdam. Kronprins Harald kvalifiserte seg for deltakelse i hele tre olympiske leker: Tokyo i 1964, Mexico i 1968 og Vest-Tyskland i 1972.
11.08.2008

Det hører til sjeldenhetene at far og sønn velges til å representere nasjonen i Olympiske leker – i samme idrett, i hver sin generasjon. Høy ferdighet, glede over å konkurrere og dyp kjærlighet til seilsporten har vært del av arven som ble videreført fra Kong Olav til Kong Harald.

Kronprins Olav

Da Kronprins Olav fylte 15 år fikk han en seilbåt i fødselsdagsgave av sin far. Som utdannet marineoffiser syntes nok Kong Haakon at en innføring i sjømannskap hørte med. Båten var en 22 kvadratmeter og het ”Teddy” - oppkalt etter den amerikanske president Theodore Roosevelt. Kronprinsen ble meldt inn i Kongelig Norsk Seilforening (KNS) og startskuddet gikk for en livslang innsats for seilsporten - som idrettsmann, fagkyndig og administrator.

Det ble ingen pokaler med den første ”Teddy”, men gleden ved å seile var skapt, og i 1921 løsnet det, i en ny båt som også het ”Teddy”. I 1922 fikk Kronprinsen sitt første offisielle konkurranseoppdrag, da ”Teddy II” ble tatt ut til å seile om Bergenspokalen - og vant.

Den første 6-meteren ble bygget i 1925 og ble kalt ”Oslo”. Med ”Oslo” vant Kronprins Olav kongepokalen ved landsregattaen samme år, og nå var seilerprinsen klar for å konkurrere internasjonalt. Gullmedaljen i OL i Amsterdam i 1928 ble kronen på verket.

Hva mange den gang ikke visste, var at Kronprins Olav og Prinsesse Märtha i ly av OL kunne møtes og finne ut av sine følelser. Kronprinsen vendte tilbake til Norge som vinner av olympisk gull – og hemmelig forlovet.

Ved sin bortgang hadde Kong Olav 75 års erfaring som seiler. Hans engasjement og fremgang bidro til å skape oppmerksomhet om seilsporten., og mange fulgte Kongens kamp mot konkurrenter og naturelementer i båter som ”Noreg”, ”Norna” og ”Sira”. Det vites ikke eksakt hvor mange kappseilaser han deltok i. Det har vært hevdet at det var over 1000.

I seilsportens indre kretser ble det også satt pris på at Kongen i tillegg engasjerte seg i ulike organisasjonsoppgaver knyttet til idretten, blant annet som formann i KNS fra 1932 til 1936, som Norges representant i internasjonalt organisasjonsarbeid, og som dommer og sakkyndig ved konkurranser. Også dette er en holdning som skulle vise seg å gå i arv.

Kronprins Harald

Kronprins Harald representerte Norge i seiling under sommerlekene i 1964, 1968 og 1972, og bar det norske flagget under åpningsseremonien i Tokyo i 1964.

Ikke mange idrettsmenn klarer å kvalifisere seg for hele tre Olympiske leker – for så å oppleve at kronen på verket kommer år senere, i en annen klasse og konkurranse. I Kiel i 1987 ble Kronprinsen og hans mannskap verdensmestre i seiling, da de slo alle konkurrenter i klassen for bane- og havseilas med båten ”Fram X”.

Da hadde Kronprinsen vært aktiv seiler i 40 år. Han var oppdratt til idrett og friluftsliv fra tidlig barndom, og gleden ved sjømannskap og mestring ble overlevert fra far til sønn. Fritid og trivsel i båt var del av kronprinsfamiliens rekreasjon og væremåte. Prins Harald var 10 år gammel da han i 1946 konkurrerte som mannskap for første gang, og fikk oppleve gleden ved å bli nummer 1 - og sogar slå sine storesøstre som også deltok i konkurransen. En lovende start, og begynnelsen på en livslang karrière som seiler i flere klasser.

Egen båt fikk han av sin bestefar til jul i 1947- det var en 12.5 kvadratmeter. Siden har han konkurrert i flere klasser, som 5.5 meter, soling, og havseilere. Valg av klasser gjenspeiler den internasjonale utviklingen av seilsporten gjennom et halvt århundre.

I 2005 vant Kong Harald og hans mannskap EM i havseilas, og i sommer (2008) ble Kongen, 71 år gammel, igjen verdensmester - denne gangen i Sira Cup, klassen for klassiske 8 metere. Mesterskapet gikk i hjemlige farvann ved Hankø, og Kongen seilte Kong Olavs gamle båt ”Sira”, restaurert for anledningen.

Som Kong Olav har også Kong Harald brukt tid, innsikt og dyp interesse til oppgaver knyttet til organisering av idretten og opplæring av unge seilere. Kronprins Harald ble styremedlem i KNS i 1962 og formann i 1966. I en særstilling står innsatsen for å samle norske seilere i et eget forbund, innenfor rammen av Norges idrettsforbund. Kronprinsen var en av initiativtakerne til opprettelse av Norges Seilforbund som ble stiftet i 1970 og han ble det nye forbunds første formann. Et viktig mål var å gjøre seilsporten mer tilgjengelig, og ikke reservert for personer med tilknytning til KNS og indre Oslofjord. Det nye forbundet engasjerte seg også i å utvikle systematisk kursvirksomhet. Kronprinsen tok selv del i opplæringstiltakene, og underviste blant annet i ” Taktikk på regattabanen”.

”Vi er veldig samseilte og vi har hatt det veldig moro”, sa Kong Harald til NTB etter sommerens seier i Sira Cup. Utsagnet formidler livslang opplevelse av de verdier seilsporten rommer, som handler om å nå et felles mål gjennom disiplin, lagånd og fellesskap.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook