Hopp til hovedinnhold

Filmkveld i Operaen

DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen var til stede da Film fra Sør viste filmen "Limite" fra 1931 i Operaen i kveld. Visningen var en hyllest til arbeidet som gjøres av World Cinema Foundation for å redde verdens filmarv.

10.10.2010

World Cinema Foundation ble stiftet av regissøren Martin Scorsese i 2007. Den arbeider for å restaurere, bevare og tilgjengeliggjøre filmskatter fra hele verden for nye generasjoner.

Festivalen Film fra sør feirer 20-årsjubileum i år, og markerer blant annet ved å sette fokus på verdens filmarv og arbeidet til World Cinema Foundation.

Identitet og empati

I åpningstalen sin la Kronprins Haakon vekt på betydningen filmen har som formidler av innsikt i egen og andres kultur, som bidrag både til identitet og fellesskap. Han berømmet stiftelsens innsats for forsømte filmer fra hele verden, og da særlig film fra land som ikke har muligheten til å gjøre dette arbeidet selv.

"For å forstå sin nåtid bør man kjenne sin fortid. Det er viktig å ta vare på vår felles filmarv, fordi disse filmene er en del av vår felles hukommelse og som World Cinema Foundation uttrykker i sin målsetning: Mister vi bare en liten del av denne rikdommen, vil vi alle bli litt fattigere.", sa Kronprins Haakon.

Limite

Sammen med 1300 andre fikk Kronprinsparet se filmen Limite fra 1931. Den ble laget av Mario Peixoto og har flere ganger blitt kåret til Brasils beste film gjennom tidene.

Den er opprinnelig i sort/hvitt og uten lyd, men gjenoppsto i kveld i restaurert form akkompagnert av et nytt musikalsk verk. Filmmusikken er komponert av Bugge Wesseltoft og ble fremført live av Wessletoft med ensemble under visningen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook