1 000 sykepleierstudenter samlet
H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet torsdag Norges Sykepleierforbund Students fagkonferanse på Chateau Neuf i Oslo. Med seg hadde hun Gemma og Kim Fangen fra Aksept, senter for alle som er berørt av hiv.
De nesten 1 000 sykepleierstudenter overvar samtalen mellom de tre om den diskriminering og stigmatisering som mennesker med hiv og aids møter i samfunnet og i helsevesenet.
Som spesialutsending for UNAIDS har Kronprinsessen arbeidet med denne tematikken i mange år.
– Jeg har vært så heldig å få møte mange flotte mennesker både i Norge og utlandet. Dette har gitt meg et innblikk i de mange ulike utfordringene hivpositive møter i hverdagen. Noe som dessverre er felles for alle, er fortellingene om å ha opplevd stigmatisering. Det kan gjelde sosialt, i arbeidslivet, eller i møte med helsevesenet, sa Kronprinsessen i sitt innlegg.
Helsepersonell og hivpositive
Kunnskap er det som endrer holdninger uansett hvor i verden eller i samfunnet man er, var budskapet fra de tre i panelet. Sykepleiere er særlig viktige som bærerne av den kunnskapen som trengs for at ingen hivpositive skal bli stigmatisert i Norge i fremtiden.
Gemma utdypet viktigheten av at helsepersonell er bevisste at hiv er helt forskjellige fenomener på ulike stadier og på de psykososiale forskjellene dette medfører. Kim Fangen snakket om viktigheten av kommunikasjon og at det handler om å tørre å snakke åpent og menneskelig med hverandre også i en vanskelig situasjon.
Uttrykte respekt
Kronprinsessen avsluttet med å uttrykke stor respekt for alle som velger å bli sykepleiere:
– I deres yrke må man ha mot til å møte mennesker både i glede og sorg – i sitt mest sårbare, sa hun.
Etter innlegget ble Kronprinsessen og hennes to venner fra Aksept takket av Lars Erik Arstad, leder for arrangementsgruppa.
Idas dans
Kronprinsessen var også til stede under fordraget til Gunhild Corwin som har skrevet boken Idas dans om sin datter som fikk leukemi.
Kronprinsesse Mette-Marit har siden 2006 vært spesialutsending for FNS aidsprogram UNAIDS. Hun har et bredt nasjonalt og internasjonalt engasjement innenfor hiv og aids, og var blant annet i fjor vertskap for en internasjonal konferanse i Oslo for unge ledere innen aidsarbeidet.
I flere år har hun dessuten vært tilknyttet Kirkens Bymisjons senter for alle berørt av hiv - Aksept - som frivillig. I tillegg til å styrke ungt lederskap er Kronprinsessen opptatt av at våre holdninger til hivpositive i stor grad handler om å ha riktig kunnskap om hiv.
Aktuelle saker

Den samiske arven
I Hattfjelldal, Aarborte på sørsamisk, ble Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket velkommen av barn og unge som sang og snakket på sørsamisk og norsk. I denne kommunen på Helgeland har samisk og norsk kultur eksistert side om side i generasjoner.

– Godt å være i Nord-Norge igjen
Deres Majesteter Kongen og Dronningen innledet i dag fylkesturen i Nordland. – Vi puster så fritt her i nord – hvor det er så mye hav, fjell og himmel. Og helt spesielt mange hyggelige mennesker, sa Kong Harald, som holdt turens første tale.