Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet på Ground Zero

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen besøkte Ground Zero på Manhattan i dag morges. Arkitektene i Snøhetta har fått det viktige oppdraget med å tegne museumspaviljongen som skal stå i minneparken her.

29.10.2010

Paviljongen vil være den eneste bygningen i minneparken, og utgjøre inngangen til et underjordisk museum: The National September 11 Memorial and Museum at The World Trade Centre”. Paviljongen vil være den delen av museet som blir synlig fra overflatenivå.

Snøhetta offentliggjorde sin modell for paviljongen i 2008. To store stolper som er bevart fra de opprinnelige tvillingtårnene kommer til å bli sentrale elementer i bygningen. Planen er at paviljongen skal stå ferdig til 10-årsmarkeringen 11. september 2011. Selve museet vil åpne i 2012, og det er ventet 2 millioner besøkende hvert år.

The Race to the End of the Earth

Fra Ground Zero reiste Kronprinsen til American Museum of Natural History for å besøke utstillingen The Race to the End of the Earth. Her skildres det dramatiske kappløpet mellom Amundsen og Scott for å nå først fram til Sydpolen i 1910-1911. I tillegg til selve kappløpet, kan besøkende få oppleve hvordan lagene forberedte seg til ferden, utstyret de benyttet og forholdene de møtte i form av is og kulde.

Utstillingen forteller også om datidens forskning i området, og fører den framover til arbeidet som gjøres av polarforskere i dag. Kronprins Haakon har selv reist med forskere i polarområder, og etter utstillingen fikk Kronprinsen flere spørsmål fra skolebarn som lurte på hvilke erfaringer han hadde gjort. Barna lurte også på Amundsens plass i norsk kultur og om Kronprinsen syntes det var viktig med vitenskap i utdanning.

Cylar House

Kronprinsesse Mette-Marit besøkte Housing Works' Cylar House. Kronprinsessen er spesialutsending for UNAIDS, FNs organ for bekjempelse av HIV og AIDS, og Housing Works er et prosjekt som kan vise til positiv utvikling for mennesker som er rammet av HIV/AIDS og i tillegg står uten bosted.

Housing Works tilbyr bolig, helsetjenester og støtte til mennesker som må leve med HIV og AIDS. De bistår med hjelp til utdanning og jobbsøk, og er eneste hjelpeorganisasjon som også tilbyr bolig til aktive stoffmisbrukere. Mange av dem som arbeider i Housing Works har selv fått hjelp av programmet tidligere.

The Cylar House er et av boligprosjektene, og ligger på Manhattan. Her finnes en medisinsk klinikk og behandlingssenter i tillegg til 36 leiligheter. Husets kjøkken - the Works Catering - tjener penger til prosjektet samtidig som det gir husets brukere verdifull jobbtrening. Huset er oppkalt etter en av Housing Works' grunnleggere, Keith D. Cylar, som døde av AIDS i 2004.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk både besøke flere av leilighetene i huset og kjøkkenet der hun blant annet fikk en orientering om jobbtreningen som foregår der.

Pris til Snøhetta

Arkitektkontoret Snøhetta sto igjen i sentrum da Kronprinsparet deltok ved en offisiell lunsj i regi av the Norwegian-American Chamber of Commerce (NACC). NACC arbeider for å styrke næringsliv og finansielle bånd mellom landene, og i 1996 lanserte de en norsk-amerikansk "Trade Award" i samarbeid med Norsk eksportråd.

Snøhetta ble i dag tildelt denne prisen for sine enestående arbeider verden over. Kronprinsessen talte under prisutdelingen, og vektla en rekke sentrale aspekter ved Snøhettas prosjekter:  

"One of the main characteristics of Snøhetta is the importance attached to context and landscape, and to achieving harmony between buildings and their surroundings. Close collaboration with artists has been of crucial importance in most of their projects, and they operate with great success in the interface between art, culture and business. Snøhetta also strive to produce designs that are eco-friendly, sustainable and of high quality."

Sjømannskirken i New York

I ettermiddag lokal tid, vil Kronprinsparet besøke Sjømannskirken. Der venter kirkekaffe og prisbelønte vafler i selskap med nordmenn i New York. Sjømannskirken har vært etablert i New York siden 1878 og er fremdeles et viktig religiøst, sosialt og kulturelt samlingspunkt, både for sjømenn og for nordmenn og skandinaver bosatt i området.

Gallamiddag for the American-Scandinavian Foundation

I kveld vil Kronprinsen og Kronprinsessen være til stede ved den store gallamiddagen til ære for the American-Scandinavian Foundation. Foreningen går nå inn i sitt hundrede år, og har som mål å knytte skandinaviske og amerikanske kultur- og utdanningsmiljø sammen. De deler ut stipender til studenter og forskere på begges sider av Atlanteren, og arbeider for fremme utveksling av studenter, praktikanter og forskning mellom kontinentene.

Kronprins Haakon vil være blant talerne under høytideligheten.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook