Hopp til hovedinnhold

Abelfest i Bergen

Hennes Majestet Dronningen møtte i dag Abelprisvinner John Milnor på Festplassen i Bergen. Rundt 750 skolebarn deltok på Abelfest og matematikkleker i anledning årets utdeling.
26.05.2011

Da Dronning Sonja ankom Festplassen, var elevene godt i gang med forskjellige aktiviteter som har til hensikt å skape større interesse for matematikkfaget – alt fra matterebusløp, eksperimenter, bretting og måling, froskespill og utforsking av romlegemer.

Spillere fra fotballklubben Brann hadde også funnet veien til Festplassen.

Stor interesse

Over 2 500 skolebarn meldte seg på Abelfesten som arrangeres hvert år i forskjellige norske byer i samarbeid med et av landets universiteter. 750 fikk plass.

Også representanter for Universitetet i Bergen og Det Norske Videnskaps-Akademi var med på å feire prisvinneren på Festplassen.

Abelprisen 2011

John Willard Milnor (80) mottok den prestisjetunge Abelprisen ”for banebrytende oppdagelser innenfor topologi, geometri og algebra” i Gamle Logen i Oslo på tirsdag. Kong Harald delte ut prisen på 6 millioner kroner til den amerikanske matematikeren.

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel, og tildeles for fremragende vitenskapelig arbeid innen matematikk. Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Årets mottaker, John Milnor, er tilknyttet Institute for Mathematical Sciences, Stony Brook University, New York.

Festspillutstillingen åpner i dag

Dronningen avslutter besøket i Bergen senere i dag, med omvisning og åpning av årets festspillutstilling i Bergen Kunsthall. Årets utstiller er Hanne Borchgrevink.

Besøket i Bergen startet onsdag da Kongeparet overvar åpningen av de 59. Festspillene i Bergen ute på Torgallmenningen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook