Hopp til hovedinnhold

Første kvinnelige preses

Hans Majestet Kong Harald var til stede da biskop Helga Haugland Byfuglien ble innsatt som preses i Nidarosdomen i dag. Byfuglien er den første kvinnelige lederen for bispekollegiet i Den norske kirke.
02.10.2011

Den høytidelige seremonien fant sted i Nidarosdomen i Trondheim, og nasjonalhelligdommen utgjorde en vakker og verdig ramme rundt innsettelsen. Et fulltallig bispekollegium var til stede, i tillegg til stortingspresident Dag Terje Andersen, flere statsråder, andre gjester og kirkegjengere.

Norges første kvinnelige preses

Biskop Helga Haugland Byfuglien er den første kvinnen som innsettes som preses - leder av bispekollegiet i Den norske kirke. Hun kommer fra stillingen som biskop i Borg bispedømme, og har også tidligere vært generalsekretær i Norges KFUM.

Stillingen som preses har tidligere gått på omgang blant biskopene. Byfuglien ble i dag innsatt som fast preses og Norges tolvte biskop. Den tolvte biskopen får Nidarosdomen som domkirke, sammen med biskopen i Nidaros, og tilsynsansvar for Nidaros domprosti. Det meste av tiden vil gå med til oppgavene som den fremste blant landets biskoper.

Lunsj i Erkebispegården

Etter innsettelsen ble begivenheten markert med en offisiell lunsj i Erkebispegården. Kong Harald var til stede, og både statsråd Rigmor Aaserud, Kirkerådets leder Svein Arne Lindøe, ordfører Rita Ottervik og den nyinnsatte preses selv, biskop Helga Haugland Byfuglien, talte.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook