Hopp til hovedinnhold

- Så planter vi deg, du kjære flagg, på Sydpolen

Sydpolsjubileet ble feiret i dag, og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede ved markeringene i Tromsø - porten til ishavet.

14.12.2011

Fridtjof Nansen og Roald Amundsen var ruvende skikkelser som bidro til å gi Norge selvfølelse, identitet og internasjonal anerkjennelse i tiden rundt unionsoppløsningen. Kronprins Haakon talte på Stortorget i Tromsø i kveld, og understreket deres viktighet på denne måten:

- Amundsen var sammen med Nansen det frie Norges virkelige nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Amundsens bragder har bidratt sterkt til formingen av vår nasjonale identitet, og til Norges nåværende posisjon som polarnasjon. Derfor har vi grunn til å feire i dag.

Det var lagt opp til et omfattende jubileumsprogram i Tromsø, og Kronprinsen fikk ta del i en rekke begivenheter. Første besøk gikk til Gyllenborg skole, der Kronprins Haakon fikk se elevenes utstilling av arbeider de har gjort med utgangspunkt i polarhistorien. Mange skoler har slike prosjekter i år, og et utvalg vil også bli presentert i Tromsø rådhus.

Polarhistorie

På Erling Bangsunds plass var det montert en utstilling av fotografier som viser Tromsø som arktisk hovedstad og utgangspunkt for ekspedisjoner og annen virskomhet i polare strøk. Her fikk Kronprinsen se fotografier fra ishavshistorien som ikke har vært kjent tidligere.

Kronprins Haakon fikk også høre Tor Bomann-Larsen kåsere om Roald Amundsen og hans bragder.

Helmer Hanssen var en av de fire mennene som kom sammen med Amundsen til polpunktet. Han bodde det meste av sitt voksne liv i Tromsø, og i dag ble det reist et monument over ham utenfor Polstjerna ved Framsenteret Polaria. Det er Per Ung som har laget skulpturen, som er i bronse og viser Helmer Hanssen med slede og hundespann.

Kvart over seks startet polarparaden fra Polaria. Den endte opp på Stortorget der hovedprogrammet skulle finne sted.

På satellitt fra Sydpolen

Tromsø hadde invitert til folkefest på Stortorget. Det var her Kronprins Haakon holdt sin tale, før kontakten med Sydpolen ble opprettet:

Ved hjelp av satellittoverføring kunne publikum se og høre statsminister Jens Stoltenberg og Polarinstituttets direktør Jan-Gunnar Winther hilse til Norge direkte fra Sydpolen.

Winther er en del av ekspedisjonen "Sørpolen 1911-2011" som har fulgt Amundsens rute mot polpunktet. Sydpolen følger New Zelandsk tid, og feiret således 100-årsjubileet tidligere enn i Norge. Blant markeringene var avdukingen av en byste av Roald Amundsen - støpt i is.

Amundsen vs Nansen

I kveld er Kronprins Haakon til stede ved Hålogaland teaters forestilling "Amundsen vs Nansen". De to møtte hverandre bare noen få ganger, og forholdet mellom om dem må ha blitt vanskelig etter Amundsens sydpolferd: Han hadde fått låne polarskuta Fram av Nansen. Både skipet og Nansens støtte hadde vært viktige forutsetninger for å få en ekspedisjon til Nordpolen på bena. Men Amundsen snudde underveis og satte kursen mot polen i sør i stedet. Dermed mistet Nansen både forskningsresultatene han var lovet fra Nordpolen, og muligheten for å selv bli førstemann på verdens sydligste punkt.

Mon tro hvordan en samtale mellom de to ville artet seg etter Amundsens ferd?

Stykket er skrevet av Robert Marc Friedman og Yngve Sundvor har regien. Hallvard Holmen og Gard B. Eidsvold spiller de to polarheltene.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook