Hopp til hovedinnhold

Samefolkets dag: Hilsen i Kirkenes

H.K.H. Kronprinsens hilsen på Samefolkets dag i Kirkenes 6. februar 2013.

Minister
Sametingspresident
Fylkesmann
Ordfører

Buorre beaivvi buohkaide, ja lihkku beivviin!
Hei alle sammen og gratulerer med dagen!

Har dere det fint? Jeg er veldig glad for å være her, akkurat i dag – sammen med dere. Takk for at jeg ble invitert hit til denne flotte, nye skolen deres. Er dere fornøyd med den? Og takk for at jeg får være med dere på Samefolkets nasjonaldag!

Jeg har vært med på feiringen av Samefolkets nasjonaldag i Finnmark en gang før - men da var Kronprinsessen og jeg i Karasjok. Den gangen fikk vi også med oss en natt i lavvo. Det gikk ganske bra – det var litt småkaldt, men vi hadde gode soveposer.

Jeg tror vi alle sammen har behov for å være stolte av hvem vi er og av identiteten vår. Da er det viktig at vi blir kjent med oss selv, hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvilke kulturelle røtter vi har. Da blir det lettere å være oss selv, og kanskje vi også føler oss litt mer verdifulle. Og da tror jeg også det blir lettere å komme andre i møte på en åpen og fin måte.

Derfor er bra at vi har en dag da vi feirer samefolket. På denne dagen kan de av dere som har samiske røtter føle en ekstra stolthet. På Samefolkets dag kan samtidig vi alle være med å feire retten og friheten til å være oss selv.

Nå gleder jeg meg til å høre litt mer om det dere holder på med her på skolen, og det er ikke så rent lite, skjønner jeg! Jeg har hørt at dere holder på med noe som heter PNC – at dere holder på med forskning hvor dere ser første dagen da det faller snø – har noen av dere vært med på det? Rekk opp en hånd alle som har vært med på det!

Og så har noen av dere vært med på First Lego League? Kan dere ta opp en hånd dere som har vært med på det? Grensevandring – noen som har vært med på det? At man går langs hele grensen mens man går på skolen – det høres ganske kult ut. Ungdom mot vold – noen som har vært med på det? Storsamling – noen som har vært med på det? Og de som har hatt prosjekt om samefolket de siste dagene – hvem er det? Er det noen som har vært trivselsledere?

Og helt til slutt vil jeg enda en gang få si:
Gratulerer med dagen til alle sammen!
Lihkku Sámi álbmotbeivviin buohkaide!

 

06.02.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Samefolkets dag 2013 feiret Kronprinsen sammen med elever og lærere på Kirkenes Skole. Kronprinsen åpnet sin tale på samisk. Etter dette sto både joik og lassokasting på programmet. (Foto: Det kongelige hoff)