Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Sør-Trøndelag: Tale i Roan

H.M. Kongens tale på Roan under Kongeparets fylkestur til Sør-Trøndelag 4. - 6. juni 2013.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen


Hjertelig takk til dere alle for en varm velkomst hit til Bessaker og Roan kommune. Da vi var her sist, hadde jeg gleden av å åpne den nye skytebanen. Bueskyting stod ikke på timeplanen da, men jeg ser av programmet at vi får en nærmere innføring i dette senere i dag. Vi gleder oss til å se noen av verden beste bueskyttere. Det høres ut som et blinkskudd, så å si.

Ordføreren sa i sin tale at dugnadsånden er sterk i Roan. Dette vitner om initiativ og pågangsmot – som også er et særmerke for hele kystbefolkningen. Dere har også satset sterkt på å utvikle nye næringer tuftet på gamle tradisjoner. Gjennom egen kreativitet har dere klart å skape bærekraftige arbeidsplasser. Det viser en optimistisk holdning som bør gi grunnlag for fremtidstro for nye generasjoner. Slik er dere med på å skape levende lokalsamfunn med lys i vinduene.

En slik optimisme smitter. Jeg hører at det finnes nesten 40 aktive lag og foreninger i Roan. At man kan være medlem i alt fra etiopiaforening og misjonen – til bondelag og skyteklubb er imponerende i en kommune med rundt 1000 innbyggere. Jeg tenker at det sier litt om trivsel i Roan og at det finnes noe for enhver smak.

Når man ser på topografien i Roan og på kartet over kommunen, er det lett å skjønne den viktige rollen sjøen har hatt som transportvei, og som kilde til mat og utkomme. Det ser vi også godt her på Bessaker. Både i historisk tid og i dag har havet spilt en svært viktig rolle i vårt lands historie, og kystkommunene utgjør kjernen i havnasjonen Norge.

Grønn energi er viktig for Roan. Tidligere generasjoner langs kysten utnyttet vinden til sine seilskip. I vår tid er seiling hobby og konkurranse, og jeg har selv erfaring med at det ligger mye god rekreasjon i seiling. Vi kan vel derfor si at vindturbinene på Bessakerfjellet er en ny og moderne måte å utnytte energien på. Og jeg regner med at dere ikke bruker opp all vinden, men sparer noe til oss som liker å seile. Vi ser frem til å bli kjent med kommunens store satsing på fornybar energi.

Dronningen og jeg er spesielt glade for å se at alle barna i kommunen har kommet hit. Vi vil takke for den vakre sangen, og for gavene til oss og til barnebarna. Vi gleder oss til resten av besøket her i Roan, og jeg slutter meg til ordførerens ord om at Roan er ”perlen i havgapet”.              

Jeg innrømmet for mange år siden at jeg er ”skaptrønder”. Av det jeg har sett så langt på vår reise i sørfylket har jeg stor grunn til fortsatt å stå ved dette utsagnet.

Mange takk alle sammen!

 

05.06.2013

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker