Hopp til hovedinnhold

Jubileumsreisen: Tale i Kristiansand

H.M. Dronningens tale under hagefesten på Myren Gård i Vågsbygd, Kristiansand under Jubileumsreisen kongepar i 25 år, onsdag 29. juni 2016.

Fylkesmann - takk for gode ord!
Ordfører - takk for gode ord tidligere i dag!

Kjære alle sammen!
Hjertelig velkommen til havefest her på lånt grunn på vakre Myren gård! Jeg er helt enig med den unge mannen - vi kunne ikke valgt et bedre sted.

Vi setter stor pris på at så mange har kommet for å dele denne eftermiddagen sammen med oss. For 25 år siden besøkte vi også Myren gård som del av Signingsreisen. Vi har gode minner fra den gang, og vi har gledet oss til å komme tilbake til dette helt spesielle stedet!

Vi er overveldet. En eventyrlig reise langs vår lange, vakre kyst er snart tilbakelagt. Nok en gang har Kongen, Kronprinsparet og jeg fått oppleve det beste av Norge, slik det kommer frem i alt sitt mangfold når man reiser fra nord til syd. Det er en reise i naturopplevelser og menneskemøter som byr på store variasjoner i landskap og lynne! Denne spennvidden i det norske anno 2016 – er det som er så fascinerende.

Vi er stadig i endring som nasjon. Fjellene, fjordene, skjærgården, – gjensynet med dette bestandige som kjennetegner vårt lands lange kystlinje – vekker alltid sterke følelser hos oss. En følelse av dyp takknemlighet. For et land!

Alle byene vi har besøkt; Tromsø i bitende kulde, med Labb og Line-løp for barn og den flotte musikalske gaven på torvet fra Tromsø by. 

Bodø også med koldt vær, byvandring og varme menneskemøter. Tur opp til Keiservarden, hvor mange hundre mennesker var samlet for å markere åpningen av den nye Keiserstien.

Trondheim var svært spesiell med festgudstjeneste i Nidarosdomen som høydepunktet - og kanskje høydepunktet på hele reisen. Folkefest i Ravnkloa og flere varme møter med mennesker i Stiftsgårdsparken.

Bergen med spennende oppvisning av ulike talenter, tradisjon og fornyelse på vandring langs Bryggen, samt hagefest på Gamlehaugen i strålende sol – begge opplevelser ble storartet!

Stavanger møtte med lykkedråper av regn, flotte møter på Ledaal med mennesker fra hele Rogaland, - musikk og dans! Byen ga en variert og fin konsert med unge talenter foran det flotte konserthuset. Vi forlot Stavanger i vakkert solskinn!

Kristiansand møtte oss i dag med korsang og dans utenfor Kilden gjennom Terje Vigen. Hele strandpromenaden ut opplevde vi ulike tablåer og fin, variert underholdning i lett variert vær. Og det holdt. Sydvesten var bare såvidt i bruk. 

Vi har opplevd under hele jubileumsreisen unge musikere, korsang, drill og kveding. Fargespill, sportslige aktiviteter, sykkel og motorsykkel, dansere og smakt velsmakende lokal mat.

Vi er imponert over arrangementene og mangfoldet vi har møtt, alle talentene vi har sett og opplevd. Hver by har gitt av sin egenart!

Vi vil gjerne få takke alle som har deltatt i planlegging og gjennomføring, for godt samarbeid, all innsats og hjelp; slik at vi alle har fått oppleve store høydepunkter på vår flotte tur.

I hver Jubileumsby har vi utfordret en ung stemme til å holde tale om sitt fremtidshåp for Norge.

Noen av temaene de unge har vært opptatt av er:
Samhold, inkludering, respekt for ulikheter, frivillighet, det å ta del i lokalsamfunnet; for alle bor ikke i byer. Gode skoler og gode utdannelsesmuligheter har vi også hørt verdsatt.
Hvor viktig det er å ta vare på naturen og gleden av å ferdes i naturen har vært vektlagt.
Mange har vært opptatt av at vi ikke måtte se på dette som en selvfølge, men tenke over hvor heldige de er, de unge som bor i Norge i dag.

Etter det vi har hørt og erfart, gir dette oss tro på at de unge har visjoner, kunnskap og vilje, og møter godt rustet til de utfordringer som måtte komme.

Vårt land vil bli godt tatt vare på, også i fremtiden!

Mange av mine besøk hit til Kristiansand har handlet om kunst – i vid forstand. Som mange av dere vet, var jeg så heldig å få arbeide sammen med Kjell Nupen i noen år. I 2009 tok han meg med til Kristiansand grafiske verksted på Odderøya. Der ble jeg for første gang introdusert til grafikkens mysterier. Siden trykket jeg også der selv.

Jeg vil alltid være takknemlig for det Kjell lærte meg om det grafiske håndverket, om farver, form og om det å se. Jeg vet at lyset, sjøen og naturen her i hans eget miljø var en viktig inspirasjonskilde for ham.

Nå eksisterer det også en nordisk pris ”Kjell Nupen Memorial Grant”, stiftet for å hedre han, og for å kunne gi unge talenter motivasjon innen den grafiske kunsten. Dette var noe som var svært viktig for Kjell. Alt dette i Kjell Nupens ånd!

Gjennom mange år har Kongen og jeg hatt mange hyggelige og spennende besøk til Kristiansand og til Agder-fylkene. Dere har vært flinke her til å ta imot mennesker som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse. Dere er inkluderende og gir mennesker en sjanse til å skape seg et nytt hjem i trygghet og fred.

Verdier som tillit, felleskap og raushet vil prege oss som nasjon, også i fremtiden.

Og dette viser dere i praksis her i denne regionen!

Folkefesten i sentrum i formiddag var en stor opplevelse! Igjen hjertelig takk til alle som bidro til det flotte programmet. Det viste virkelig mangfoldet i vår kjære svigerdatters fødeby! Spesielt festlig var det at Quartfestivalen – i likhet med Kongen og meg – har 25 års jubileum i år. For uten Quartfestivalen er det ikke godt å si hvem som hadde vært Kronprinsesse av Norge i dag!?


Tilslutt - i disse vakre og inspirerende omgivelsene gleder vi oss nå til havefest.
Igjen – varmt velkommen! Jeg håper vi får en riktig hyggelig eftermiddag sammen, med god mat og drikke fra hele fylket her på Myren gård! 


Værsågod - jeg vet det er servert!

 

 

29.06.2016

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook