Hopp til hovedinnhold

Fylkestur i Nord-Trøndelag: Tale i Namsos

H.K.H. Kronprinsens tale i Rock City, Namsos kommune under Kronprinsparets fylkestur i Nord-Trøndelag 20. - 22. september 2017.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen!


Når mørket no har senka sæ …
… så må jeg si at Kronprinsessen og jeg har hatt en forrykende første dag av fylkesturen vår til Nord-Trøndelag: Vi har allerede rukket å besøke Høylandet, Namsskogan og Grong.

Vi har sunget med på Løvenes konge på Øyrkollen, sett en vaskeekte bjørn, opplevd sørsamisk kultur, åpnet det flotte kulturhuset Kuben – for å nevne noe.

Det har vært gode møter med folk underveis.

Nå har vi endelig kommet hit til rockebyen Namsos, Rock city, og blitt varmet opp av selveste DDE. Det var utrolig fint! Men mye skal skje fortsatt, og jeg er sikker på at: 

her blir det liv.
Rai, rai!

Vi er i trønderrockens storstue. Begrepet ble født i 1972, og musikkstilen representerte noe nytt på norsk. Musikken kom kanskje utenfra, men tekstene kom innenfra, og de ble sunget på trøndersk.

Sangene gjorde noe med norsk kultur og musikk – og med norsk språk: Mange av tekstlinjene har gått inn i norsk dagligtale.

I dag, 45 år senere, og etter mange konserter, plater, artister, mil på veien, turnébusser som knela, nachspiel, fans, krangling og kjærlighet – sitter vi her i denne flotte salen.

Det er kanskje langt igjen te Royal Albert Hall, men dette rommet er et skikkelig bra alternativ!

Som vi jo alle vet: Beatles spilte aldri så vakkert som vinsjan på kaia.

Og vinsjan, de var her, i Namsos. Noen så og hørte vinsjene, og denne første dagen på fylkesturen vår bekrefter tydelig det vi trodde før vi kom hit; trøndere og namsosinger er fulle av fantasi og initiativ.

Namsos er en viktig handelsby og senter for treforedling og fiskeforskning. Det var absolutt ikke gitt at trelastbyen skulle fostre så mange musikere som Namsos har gjort.

Åge Aleksandersen har sagt at da han vokste opp kunne du som ung mann enten bli sjømann eller få deg jobb på saga. Med rocken i bagasjen kom mange sjømenn hjem og valgte å levva livet - rockelivet.

I en periode var det over 50 band i Namsos-området!

Denne arven ga oss Prudence og solokarrierene til Terje Tysland og Åge Aleksandersen. Det inspirerte Vømmøl Spelemannslag, og det førte til DDE, Askil Holm og Chand Torsvik.

I kveld skal vi også få oppleve nye tilskudd, som Grannes og Amanda Kamara, for å nevne noen.

Visstnok er 7800 Fahrenheit smeltepunktet for stein – eller rock, som det heter på utenlandsk. Det er nok ikke tilfeldig at postnummeret er 7800 Namsos. Jeg tipper at det også kommer til å bli temmelig hett her i kveld med myttji lys å myttji varme.


Vi gleder oss til konsert, takk for oppmerksomheten – og så overlater jeg scenen til Amanda Kamara!

 

20.09.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook