Hopp til hovedinnhold

Borealis vinterfestival og Finnmarksløpet

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Borealis vinterfestival og Finnmarksløpet, Alta 5. mars 2020.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære hundekjørere, 
Kjære alle sammen!


Jeg må si jeg er utrolig imponert over forestillingen. Dere må ha videregående-elever som har litt over snittet talent her oppe.

Jeg har gledet meg skikkelig til å komme tilbake til Alta, og til å oppleve den fantastiske stemningen her på vinterfestivalen når Finnmarksløpet snart skal i gang for 40. gang!

Forrige gang jeg var her – for ti år siden – fikk jeg kjøre hundespannet til Lars Monsen opp til restarten på Sorrisniva. Jeg fikk lov å kjøre litt av veien også, ikke bare sitte på. Det var ikke så langt, og kanskje ikke så veldig imponerende innsats fra min side. Men selv på den korte turen skjønte jeg litt av hva dere hundekjørere står i – mil etter mil over vidda:

At det handler om å kjempe med naturkrefter, egne krefter og hundenes krefter; å få alt til å klaffe. Det må være en helt rå følelse av helhet når man kjenner at alle disse kreftene spiller sammen.

Hundekjørere er noen skikkelig tøffinger, men jeg tror vi kan være enige om at det er hundene også. 

Det er nesten ufattelig hva de presterer på dette løpet – både med hensyn til utholdenhet, bruk av det imponerende sanseapparatet, lojaliteten og samspillet med eier og de andre hundene i spannet.

Borealis vinterfestival er en utrolig fin ramme rundt Finnmarksløpet. Og som alltid når store arrangementer går av stabelen, trengs det mange frivillige. Det er imponerende hva dere alle har fått til sammen! Is- og snøkunsten som er på andre siden her er utrolig spektakulær – og åpningsforestillingen til elevene på Alta var skikkelig imponerende, som jeg sa.

Finnmarksløpet og vinterfestivalen forener mye av det aller beste og viktigste i livet og samfunnet vårt:
Frivillig innsats, kultur, friluftsliv, å ha det gøy, utholdenhet, samspill mellom mennesker og dyr. Dessuten er det viktig for reiseliv og næring, og trekker internasjonal oppmerksomhet til regionen.

To all of you international contestants:
Welcome to Norway. I know Finnmarksløpet is very tough, but I still wish you some wonderful days in one of Norway’s most beautiful and wild landscapes.

Med det ønsker jeg både kjørere og hunder lykke til – og erklærer med dette både Finnmarksløpet og Borealis vinterfestival 2020 for åpnet!

05.03.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook