Hopp til hovedinnhold

NHO Arktis årskonferanse

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av NHO Arktis årskonferanse i Alta 6. mars 2020.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

"Bærer du med deg respekt og kjærlighet, og åpner opp for naturen og menneskene du møter, blir du i ett med alt, og kraften vokser til en sterk, ustoppelig energi."

Dette skriver Marit Beate Kasin i boka Vinterdans – som hun skrev etter å ha deltatt i Finnmarksløpet tre ganger.

Dere tenker kanskje det hadde vært mer naturlig å ta det sitatet på torget i går, da jeg åpnet Finnmarksløpet, men jeg tenkte at det er jo egentlig dette det handler om når man driver næring i nord også. I hvert fall hvis man tar inn over seg helheten man er en del av:

Naturen. Ressursene. Landskapet. Historien. Tradisjonene. Mulighetene. Kjærligheten til landsdelen og sine egne hjemsteder. Drømmen om livskraftige samfunn også på små plasser.

Når vi snakker om mulighetene knyttet til næringsvirksomhet i Nord-Norge, så er det jo egentlig det beste av det norske vi snakker om.

Her har vi ressursene i havet, hvor de enorme fiskebestandene bare er én del av helheten.

Vi har nordlyset, som folk kommer reisende fra hele verden for å oppleve. Vi har naturen og tradisjonene.

Vi har den store stillheten på åpne vidder, som er hjemmet til reinen. En stillhet de fleste av verdens mennesker ikke lenger har mulighet til å høre.

Vi har det beste av folk – som er utholdende og insisterende, som ikke gir seg – og som gjennom generasjoner er formet av tøft klima og mye motstand.

Når NHO Arktis på dagens konferanse fokuserer på "Neste trekk" – så handler det om et bærekraftig næringsliv i regionen – i et bærekraftig Norge for framtiden.

Her i nord – hvor det er mye sårbar natur og dyreliv, står dere overfor utfordringer knyttet til bærekraft innenfor nesten alle spørsmål. Ulike interesser kan støte mot hverandre. På mange ulike områder i samfunnet vårt er balansen mellom bruk og vern et viktig tema. Et tema som krever mye klokskap, tålmodighet og innovasjon.

Jeg regner med at dere her på konferansen vil ha gode og viktige samtaler om dette. For disse utfordringene kan vi bare kan løse sammen – på tvers av ulike interesser og fagområder, på tvers av generasjoner og ulike ståsteder. 

Vi er så heldige i dette landet å ha en miljøbevisst ung generasjon.

Mange unge mennesker og unge entreprenører har med seg et bærekraftperspektiv i alt de gjør. Dette er en ressurs jeg vet store deler av næringslivet ser verdien av og er bevisst på å dra nytte av. Det er vi avhengige av når vi sammen skal klare å nå FNs bærekraftmål innen 2030.

For to år siden besøkte jeg Porsanger. Der møtte jeg unge gründere som har skapt næringsvirksomhet flere steder i fylket, blant annet i et gründerfelleskap i en nedlagt militærleir, hvor jeg spiste middag med flere unge, lokale entreprenører. Jeg lærte blant annet om det viktige samarbeidet mellom videregående skoler og lokalt næringsliv, og hvordan dette brukes for rekruttering til arbeidslivet.

Denne typen samarbeid vet jeg oppleves som en styrke for begge parter. Jeg er sikker på at det er en god modell for et framtidsrettet og bærekraftig næringsliv over hele landet, og kanskje spesielt her i nord.

Jeg gleder meg til å lære mer om hvordan næringslivet selv ser for seg at vi kan styrke verdiskapingen i vår nordligste landsdel i årene fremover!

Jeg ønsker dere alt godt for konferansen, og håper dere får en spennende dag som på sikt vil føre til gode løsninger både for folk i Nord-Norge og i hele landet.

Takk for meg.

 

06.03.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker