Hopp til hovedinnhold

Åpning av Sjømatdagene

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Sjømatdagene fra Rådhuskaia i Oslo 19. januar 2021.

Kjære deltakere på Sjømatdagene 2021 – fra Båtsfjord i nord til Mandal i sør.

Langs hele kysten, og til og med i Innlandet, sitter det nå hundrevis av mennesker og ser på akkurat dette. Og selv om vi helst skulle møttes alle sammen på ett sted, håper jeg at dere har det bra der dere er – klare for tre viktige og interessante dager.

Selv står jeg på Rådhuskaia, midt i hjertet av Oslo. Her i hovedstaden lever folk også av havet, og av fiske. Jeg hadde nettopp en hyggelig prat med skipper Sigurd-Andre Kristoffersen på reketråleren «Vikingen», som ligger til kai rett bak meg her.

Han er en av de omtrent 92 000 menneskene som tilhører den store, tradisjonsrike og helt sentrale sjømatnæringen vår. Og selv om Oslo kanskje ikke er mest kjent for fisket, skaper næringen store ringvirkninger – også her: Nesten 9000 mennesker er knyttet til næringen her i byen.

For etter olje og gass er sjømat Norges viktigste eksportnæring. Dere i sjømatnæringen sørget i fjor for godt over 100 milliarder kroner i eksportinntekter. Norge forsyner tre fjerdedeler av alle verdens nasjoner med sjømat. Dette tilsvarte hele 37 millioner måltider, hver eneste dag.  

Dette er de nest høyeste tallene noensinne – og det fikk dere altså til i annerledesåret 2020. Det vitner om den store verdien av norsk sjømat internasjonalt, og hvor imponerende omstillingsdyktige dere i bransjen har vært i et svært krevende år.

Dere som forvalter de verdifulle ressursene våre – langs verdens nest lengste kystlinje, betyr mye for veldig mange mennesker. Likevel handler næringen deres om mer enn økonomi. Norge hadde vært et helt annet land uten det vi høster fra havet. Vi hadde hatt en annen historie, og bosettingen hadde vært annerledes. Kulturen vår, og vi som bor her, hadde vært annerledes.

Naturen og næringen gir oss alle store muligheter – og samtidig et stort ansvar. Vi er helt i starten av FNs havforskningstiår. Stadig mer av maten til verdens voksende befolkning må komme fra havet.

Derfor er jeg glad for at sjømatnæringen er opptatt av kunnskapsbasert og bærekraftig forvaltning, internasjonalt samarbeid og teknologiske nyvinninger. For skal vi kunne fortsette å høste av havets ressurser, forutsetter det at havet er friskt.

Norge er en havnasjon. Vi har alltid levd i, og av, det naturen har gitt oss. Den har vært med på å gi oss dagens velstand og rikdom. Slik kan det også bli framover, dersom vi klarer å samarbeide og bidra til globale, bærekraftige løsninger. Derfor spiller dere i sjømatnæringen en helt sentral rolle i Norges framtid.

Jeg håper årets Sjømatdager blir nyttig for alle, og ønsker deltakerne i studio og en samlet næring lykke til med arrangementet!

26.04.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook