Hopp til hovedinnhold

Nasjonalt havbruksjubileum

H.K.H. Kronprinsens tale ved den digitale åpningen av Nasjonalt havbruksjubileum 28. mai 2021.

Kjære alle deltakere på Nasjonalt Havbruksjubileum!

I Norge har vi i hundrevis av år levd av det havet gir:
Mat på bordet, arbeidsplasser og velferd. 
Havet og vi er avhengige av hverandre. 

I dag markerer vi 50 pluss 1. års-dagen for en næring som betyr mye for veldig mange mennesker over hele landet vårt. 28. mai 1970 ble første laks satt i sjø, i merder på den måten vi gjør det i dag. Datoen markerer starten på det som i dag er en av de største næringene i Norge.

Ulike små og store initiativ og innovasjoner – langs hele kysten – la gjennom de kommende tiårene grunnlaget for vår svært viktige havbruksnæring. Selv om det var lite kunnskap å hente, var pionerene flinke til å dele erfaringer seg imellom. De hadde et genuint ønske om at naboen også skulle lykkes. Mange satset hus og hjem med stor risiko, i det de skapte en stor og viktig ny næring i distrikts-Norge.

Og så er dagen også en fin anledning til å se framover. Jeg har derfor også lyst til å takke alle de som velger å jobbe med, og leve av havet.Deres kunnskap, samarbeid, engasjement og innovasjon for et sunt hav er med på å sikre det blå gullet for framtidige generasjoner. 

For havet og vi er avhengige av hverandre.

I dag takker vi også spesielt alle pionerne som – med sine ulike små og store bidrag – i felleskap har bidratt til at Norge har blitt en verdensledende havbruksnasjon.

Jeg ønsker dere et flott jubileum, og lykke til med de neste 51 årene!

28.05.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook