Hopp til hovedinnhold

Middag for utøverne fra OL og Paralympics 2022: Kongens tale

Hans Majestet Kongens velkomsttale ved middag for norske utøvere og ledere etter OL og Paralympics i Beijing på Det kongelige slott 12. mai 2022.

Statsråd,

Kjære alle sammen,

Så hyggelig å se dere alle i så pene klær! Dere er nesten ikke til å kjenne igjen fra sånn vi pleier – og elsker – å se dere: Svette og slitne. Men humøret ser ut til å være det samme. Det kjenner vi heldigvis igjen.

Vi ønsker dere varmt velkommen hit til Slottet, så vi kan få gratulere dere ordentlig med vel overstått OL og Paralympics! Siden vi ikke kunne få følge dere fra tribunen i Beijing, ville vi gjerne invitere dere hjem til oss i stedet. Vi håper imidlertid det blir siste gang! For all del, det er hyggelig å ha dere på besøk, men det er enda mer stas å følge dere som publikum – enten det er i Norge eller andre steder i verden.

Dere toppidrettsutøvere kan alt om å sette dere mål. I år hadde Norge et mål om å ta 32 medaljer. Dere skaffet oss 37. Vi fikk medaljer i alle øvelser vi stilte med utøvere i. Det synes jeg fortjener en egen applaus.

Her på huset er det flere enn meg som er glad for at det hører med til jobben å se idrett på TV og følge med på prestasjonene deres, gjerne under påskudd av å få sendt dere gratulasjoner.

Noen av dere begynner sikkert å bli litt lei av alle hilsenene fra meg. Men det er altså deres egen skyld. Jeg registrerer forøvrig at det kåres mange konger og dronninger under OL og Paralympics, men det velger jeg å ikke kommentere noe videre… 

Det ble spesielle mesterskap på så mange vis. Covid-restriksjoner, karantener, smitte og sykdom gjorde årets mesterskap både ekstra dramatiske for mange, og skuffende for enkelte. Jeg kan ikke engang forestille meg hvor mye all denne ekstrabelastningen måtte kreve av dere, på toppen av å skulle forberede dere til selve konkurransene med verdens beste.

Det må også ha vært en selsom affære å konkurrere uten publikums jubelrop. Men dere skal vite at dere ble ettertrykkelig heiet frem rundt omkring i de tusen stuer. Det kan i hvert fall Dronningen bekrefte for min del!  

Jeg må innrømme at jeg både har lidd og gledet meg med dere, alt ettersom. Det var rett og slett til tider ulidelig spennende – på grensen til helsefarlig også for oss som bare var tilskuere!

Høydepunktene stod i kø – og det er vanskelig å løfte frem noen få. Vi var vitne til ekstreme prestasjoner og stor lagånd. Spesielt gjør lagånden meg både glad og rørt.

Det er fint å se lagkamerater løfte hverandre frem. Det så vi sterke eksempler på i både skøyteløp, kombinert og skiskyting – for å nevne noen av grenene. For ikke å snakke om det lagarbeidet prestasjonene deres er på «bakrommet».

Bak hver og en av dere står det et imponerende støtteapparat som også fortjener en stor takk.

Apropos lagarbeid: Jeg må si det til tider var svært underholdende å følge ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten på curling-banen. Der gikk det unna, gitt!

Her på huset har vi jo også litt erfaring med gledene og utfordringene ved det å både leve og jobbe sammen. Faktisk har dronningen og jeg – og kronprinsparet – til sammen 75 års erfaring med dette. Så det er bare å spørre om dere skulle trenge noen råd!

Igjen vil jeg gratulerer dere alle med vel gjennomført OL og Paralympics.

I kveld håper jeg dere bare kan slappe av og glede dere over alt dere har fått til, og over å være sammen. Vi noterer oss selvsagt at skiskytterherrene allerede ser fremover og har prioritert treningsleir fremfor middag her på Slottet. Men vi skal ikke holde det imot dem, så lenge de fortsetter å levere oss spennende, underholdende idrettsøyeblikk.  

Jeg ønsker hver og en av dere lykke til videre, og håper vi får en hyggelig kveld sammen!

12.05.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook