Hopp til hovedinnhold

SIKT 2022: Åpningen

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av konferansen SIKT i Trondheim, 18. oktober 2022.

Statsforvalter
Ordfører
Rektor
Kjære alle sammen
Kjære alle SIKT-deltakere

God morgen! Håper dere er klare for dagen!

Velkommen til SIKT 2022 her i Trondheim og på NTNU!

Tusen takk til Isabelle Eberdeen som sang helt fantastisk! Det var en veldig fin begynnelse på dagen.

Takk også til ordfører Rita Ottervik for at vi – igjen  kan være her i Trondheim. Nå har vi hatt en liten runde i resten av Norge og er tilbake igjen i Trondheim. Og til rektor Anne Borg for at vi får lov til å være her på NTNU – en utrolig fin arena for oss som arrangerer SIKT og for alle dere som er med.

Takk for veldig godt og raust samarbeid, og takk til alle våre samarbeidspartnere som gjør at vi kan arrangere denne konferansen.

Dette er tiende gangen vi arrangerer SIKT. Vi begynte i Trondheim i 2013 med temaet framtidens Norge. I Tromsø i 2014 med innovasjon og entreprenørskap. Bergen i 2015 om ledelse. I Ålesund i 2016 drivkraft. Kristiansand i 2017 med samspill. Stavanger i 2018 snakket vi om endring. På Lillehammer i 2019 snakket vi om verdiskaping. I 2020 var det hjemmekontor på Skaugum, og vi snakket om framtiden  under pandemien. I fjor var vi i Bodø og snakket om muligheter. Og i år er vi altså tilbake i Trondheim, byen med Norges største universitet, Nidarosdomen – og selvfølgelig Rosenborg.

Årets tema er temaet over alle temaer – mening. Vi går grunnleggende til verks og spør om hva som er det viktigste i verden – og hva som gir størst mening for oss. I jobb, studier og fritid. I en alvorlig tid - preget av konflikt og kriser – trenger vi kanskje mer enn noensinne å tenke gjennom det virkelig grunnleggende i livet. Mitt ønske er at SIKT kan være en sånn anledning. Et sted hvor vi møtes og reflekterer sammen. Kan bli inspirert og motivert. Et sted å dele planer, håp og drømmer. En mangfoldig møteplass som bidrar til å skape positiv endring – i oss selv, i våre virksomheter og organisasjoner, i samfunnet og i verden.

SIKT er et møtested for folk mellom 20 og 40 – fra forskjellige bransjer, fra hele Norge. Vi samler omtrent 200 mennesker hvert år for å bli kjent, lære av hverandre, teste ut ideer og diskutere felles utfordringer og muligheter for framtiden.

Når vi møtes på tvers av geografi, bransje og bakgrunn, så tror jeg at vi i fellesskap kan skape noe nytt og verdifullt, både for oss selv og for samfunnet vi er en del av. Skape noe bra for Norge.

Vi begynte allerede i går – i Samfundet, med Pirum, gruppearbeid og en kjempebra key note av Johan Rockström, professor og leder av Potsdam Institute for Climate Impact Research. Han gav oss et ærlig "state of the world”-bilde om klimatilstanden. Før vi fikk oppleve en unik forestilling i Nidarosdomen.

På hoveddagen, i dag, fortsetter vi med et utrolig spennende program: Dagens workshop ledes av Steinar Bjartveit og firmaet Keiron – som bruker filosofi og historie som verktøy i lederutvikling. Dette kommer til å bli utrolig flott og en fin inngang både til personlig utvikling og til ledelse av alle de de virksomhetene SIKT-deltakerne er tilknyttet. Etter lunsj kommer det også til å skje mye spennende. Jeg skal ha en samtale med professor i filosofi, Einar Duenger Bøhn, som har skrevet en bok Meningen med livet, så vi må få han til å forklare hva han mener med det. For første gang i SIKT-historien har vi en nobelprisvinner på scenen. NTNUs egen May-Britt Moser har drevet mange år med banebrytende forskning. Sjefen i DNV, Remi Eriksen, skal komme og snakke med oss. Lise Klaveness, presidenten i Norges Fotballforbund, kommer. Og Lone Frank skal snakke om kjærlighetens natur. Hun er dansk, har skrevet boken Størst av alt og har doktorgrad i nevrobiologi. Det passer bra når vi er her på NTNU. Innimellom alt dette skal vi ha utrolig spennende innlegg fra SIKT-deltakere som også skal snakke litt over årets tema.

Det er bare å glede seg!

Litt over halvparten av dere har deltatt på SIKT før, men det er også mange som er her for første gang. Fint å se dere alle sammen!

Nå kan vi se litt på hvem som er her i år. Det er 102 som har vært her før. 85 nye. 118 kvinner og 69 menn. Og snittalder på 33,4 år.

Det er litt om de forskjellige gruppene som de forskjellige tilhører. Store bedrifter 64. Gründere og små bedrifter 50 stykker. Sivilt samfunn 23. Offentlig sektor 31. Idrett og kultur 6 fra hver. Media og akademia 4 og 9. Som dere ser, er det stor bredde her.

Da gjenstår det bare én ting. Det er å introdusere årets SIKT-programleder – Desta Marie Beeder, vær så god!

 

18.10.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook