Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Sogn og Fjordane:Tale i Hornindal

H.K.H. Kronprinsessens tale i Grodås, Hornindal, under fylkestur til Sogn og Fjordane i september 2006.

Fylkesmann Ordfører Kjære alle sammen

Det er fint å være her i Hoinndala – som jeg har øvd på å uttale riktig.

Dere har et vakkert kommunesenter her ved Europas dypeste innsjø – nært beliggende ved to av landets største turistattraksjoner: Geiranger og Briksdalsbreen.

Dette er vår siste dag i Sogn og Fjordane – og både Kronprinsen og jeg er takknemmelige for alt det fine vi har fått oppleve. I dag fikk vi enda en førstegangsopplevelse: Neslesuppe og bjørkeløvssaft, laget av barna i barnehagen.

Dere har mye å være stolte av her i Hornindal: En innsjø hvor jeg hører det har vært tatt en ørret på over 12 kilo, en kirke som fyller 150 år i høst - og som hele bygda er involvert i markeringen av. Trygge arbeidsplasser i en moderne industri, en levende kulturskole – og ikke minst: Billedhugger Anders Svor.

De 19 Ibsen-portrettene som nå er utstilt på Anders Svor museet, og som er laget over nærmere 20 år, sier noe om kunstnerens grundighet. Det sier samtidig noe om de nådeløse tilfeldighetene som gjorde at Svor aldri nådde samme anerkjennelse som for eksempel sin samtidige Gustav Vigeland. Mange hevder at kvaliteten ikke står noe tilbake. Det står respekt av at hans egne hedret ham med et flott museum her i Hornindal – og at det jevnlig fylles med nytt liv gjennom skiftende temautstillinger om kunstneren.

Jeg synes deres egen Anders Svor i dag kan stå som en viktig påminnelse til oss alle om å anerkjenne hverandre for de vi er som mennesker; ikke for det vi gjør og oppnår - men for det vi er.

Det er veldig hyggelig at så mange har møtt frem for å være sammen med oss i dag. Nå gleder vi oss til å høre mer om aktivitetene her i kommunen.

Takk for et flott program.

07.09.2006

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook