Hopp til hovedinnhold

Festmiddag i anledning H.M. Kongens 70-årsdag

H.M. Kongens tale ved Regjeringens festmiddag på Akershus slott, i anledning Hans Majestets 70-årsdag.

Statsminister,

Kjære gjester,

Å bli 70 år er ingen bragd! Lever man lenge nok går det av seg selv. Det er derfor nesten litt vanskelig å forstå at man skal få så mye oppmerksomhet bare fordi man har levd noen år!

Og så er det heller ingen spøk å feire slike dager. Det er som en av mine medarbeidere sa det her om dagen: ”En burde aller helst ha vært noen år yngre når en runder 70”. Det er for øvrig mye en kunne ha begynt med i yngre år. En tidligere statsminister mente at det å være bestefar var så morsomt, at det burde ha vært mulig å hoppe over tiden som småbarnsfar og gå rett i gang med bestefarsrollen.

For alle som får oppleve det, er det gledelig å se nye generasjoner vokse opp. Slik er det også i Kongefamilien. De siste årene har Dronningen og jeg kunne glede oss over at familien har vokst og at vi har fått bli kjent med nye, spennende personligheter. I dag var det ekstra hyggelig å ha hele storfamilien med på deler av feiringen. Samtidig er det nok bra for både liten og stor at ikke alle er med her ved dette bordet!

Ett av mine første inntrykk fra høytidelige middager stammer her fra Akershus Slott, fra min bestefar, Kong Haakons 75-årsdag i 1947. Etter år med krig og oppvekst i utlendighet husker jeg at det var både langtekkelig og overveldende å få være med på noe så stort. I tillegg minnes jeg at det var en særdeles varm dag, og at det ble satt opp isblokker i vinduene for å kjøle ned temperaturen. Senere har det blitt mange festlige bord og anledninger innenfor de ærverdige murene her på Akershus. Og gjestfriheten og standarden på bevertningen har som i kveld, alltid vært imponerende.

Kanskje kan det være nyttig å minne om kontrasten fra 1370-årene, den gang Dronning Margrete satt her og skrev brev til sin mann Kong Haakon VI. ”Men vite skal I det, min kjære herre, at jeg og mine tjenere lider stor nød på mat og drikke”, skrev Dronningen. Senere ble det andre tider. Som da det ble holdt middag for Kong Frederik III i 1648. Da skal det ha blitt servert ni retter, en mangfoldighet av viner og tønnevis av øl. Og da serviset skulle telles opp, var 1647 øl- og vinglass knust, og 60 gjester hadde tatt med seg bordknivene. Jeg håper ikke det er nødvendig for Regjeringen å ta høyde for slike ekstrautgifter i forbindelse med denne festen.

”Han skal mykje røyna som lenge skal leva”, heter det i et gammelt norsk ordtak. Og slik er det vel. Selv om man fortsatt føler seg aldri så ung, har man gjort noen erfaringer gjennom 70 år. Da er det kanskje litt rett i et annet ordtak, som slår fast at ”Det er mangt eit godt hode under ein gammal hatt!” Og uten sammenligning for øvrig, heter det seg også at ”Det er mykje god mat i et gammalt slips!”

Knut Hamsun sa en gang noen ord om det å dra på årene: ”Vi er som brever som er sendt ut og har nådd målet. Vi befinner oss ikke lenger under befordringen. Vi er kommet frem. Så er det da om vi har virvlet gleder og sorger opp ved vårt innhold, eller om vi intet uttrykk har etterlatt. Takk for livet, det var morsomt å leve!”

Jo da, Hamsun har rett i det. Det er morsomt å leve. I alle fall stort sett. For egen del føler jeg det både som et privilegium og en rikdom å være konge i Norge, og jeg er glad jeg får stå i en livslang tjeneste for det norske folk. Noe av det som gjør dette arbeidet ekstra verdifullt er møtet med alle enkeltmennesker og deres livsforhold rundt omkring i landet.

Dagen i dag er også en slik dag hvor det er morsomt å leve. La meg få takke alle som har bidratt til å gjøre dagen så minnerik! Takk for alle hilsener og vennlige gratulasjoner jeg har mottatt i løpet av dagen, både fra dere som har vært på Slottet og til alle andre! Takk til alle som har bidratt med planlegging, tilrettelegging og forberedelser! Takk for den innholdsrike gudstjenesten i Trefoldighetskirken! Og takk til Stortinget for den flotte skulpturen av min mor og for seremonien i forbindelse med avdukingen!

Høydepunktene har stått i kø. Og senere i uken fortsetter feiringen med familie og venner fra inn- og utland. Til sommeren er det Dronningens tur. Da gleder vi oss til ny feiring og til tokt langs sørlandskysten.

Som et naturlig høydepunkt og en verdig avslutning på denne dagen er det likevel, Statsminister, ekstra høytidelig og hyggelig å få være her på Akershus Slott og oppleve denne storslåtte middagen, den fantastiske maten og alle de overveldende og imponerende kulturinnslagene. Hjertelig takk til deg personlig, og til hele Regjeringen for en strålende og uforglemmelig aften!

21.02.2007

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook