Hopp til hovedinnhold

Rådet for psykisk helse

H.K.H. Kronprinsessens tale ved åpningen av konferanse i regi av Rådet for psykisk helse, desember 2003.

Kjære alle sammen,

Først vil jeg benytte anledningen til å gratulere rådet for psykisk helse med at dere har fått TV aksjonen sammen med Kirkens Bymisjon til neste år. Psykisk helse er et viktig tema. Rådet for psykisk helse, og medlemsorganisasjonene, bidrar til å sette temaet på dagsorden og stimulere til at enkelt mennesker får effektiv hjelp og støtte til å takle vanskelige perioder i livet.

Jeg tror ikke det er noen som går igjennom livet uten noen gang å oppleve smertefulle påkjenninger. Når tilværelsen blir vanskelig og problemer tårner seg opp kan vi bli engstelige, nedfor og kanskje vanskelige å ha med å gjøre. Det er dessverre fortsatt slik at mennesker med psykiske lidelser stigmatiseres og ofte stenges ute fra menneskelige fellesskap.

Opptrappingsplanen for psykisk helse har vært med på å økte oppmerksomheten og åpenheten rundt psykiske lidelser. Det har blitt gjort mye flott og viktig arbeid de siste årene, men samtidig er det mye som gjenstår. Vi vet at levekårene ofte er dårlige hos mennesker med alvorlige psykiske sykdommer. Noen faller utenfor velferdssamfunnet og noen mangler et trygt sted å bo. Mange er arbeidsledige og uten daglige fellesskap, og mange opplever at de mister både familie og venner. Denne gruppen må opptrappingsplanen ikke glemme.

Samtidig er det viktig med åpenhet rundt psykisk helse for at vi skal ha muligheten til å få et nyansert bilde av mennesker med psykiske lidelser. Derfor er det nødvendig at også resurs sterke mennesker står fram.

Når det gjelder barn og unge, viser tallene at stadig flere får hjelp. Det er positivt. Men samtidig er det flere som søker hjelp, og dermed er ventelistene ikke blitt kortere. Barn og unge trenger hjelp raskt. Derfor er det viktig å arbeide på bred front – både med forebyggende tiltak i skole og lokalmiljøer, og med fortsatt utbygging av et best mulig tjenestetilbud.

Det er vi voksne som først og fremst må ta ansvaret for å bryte tabuer og utfordre fordommene. Vi må bort fra skam og skyldfølelse. Det vi trenger er empati og omsorg i praksis. Jo lettere vi har for å takle åpenhet, desto lettere er det for oss som foreldre og omsorgspersoner å møte og hjelpe barn og unge som sliter psykisk.

I dag og i morgen er det politisk konferanse om psykisk helse. Jeg håper Rådslaget kan bidra til å gi mennesker med psykiske lidelser et håp om en bedre hverdag.

Lykke til med konferansen og det videre arbeidet.

01.12.2003

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook