Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Nordland: Tale i Træna

H.M. Kongens tale ved besøk i Træna kommune under Fylkestur til Nordland, juni 2008.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Fylkesturen er et årlig høydepunkt som Dronningen og jeg alltid gleder oss til. I løpet av noen få, hektiske dager kan vi konsentrere oss om fem-seks kommuner og bli godt kjent med folket og livsvilkårene de lever under. Denne gangen skal vi seile gjennom store deler av Nordlandskystens eventyrlandskap. En verdig start på reisen er besøket her på Træna, - et utrolig vakkert sted, så langt til havs som det nesten går an å komme.

I går tyvstartet vi litt, i og med at vi fikk vi se og oppleve Petter Dass- museet på Alstahaug. Det var derfor ekstra hyggelig at vi kunne starte turen her på Træna med et besøk til Petter Dass kapellet. I Nordlands Trompet beskriver han sammenhengen mellom det liv som rører seg i havet og nordlendingens eksistens på følgende måte:

Ney, Fisken i Vandet, det er vores Brød,
Og miste vi hannem, da lide vi Nød.”

Denne sammenhengen passer godt her i landets eldste fiskevær, med dokumentert bosetting av fiskere helt tilbake til steinalderen. Jeg forstår godt at kommunevåpenet prydes av tre fiskeangler i gull! Havets rikdom har gitt og gir den dag i dag grunnlaget for så vel bosetting som sysselsetting her ute. Vi har registrert at kommunen har en moderne fiskeribedrift som bidrar til betydelige eksportverdier. Både bedriften og hele lokalsamfunnet synes å være i spennende utvikling. Her bygges det ny skole, nye boligfelt står klar – og nå også en helt ny moderne lekeplass som skal åpnes og tas i bruk. Dette vitner om pågangsmot og tro på fremtiden.

Ut fra dagens program er det lett å forstå at dere har et rikt kulturliv i kommunen. Vi har også registret at Trænafestivalen er blitt en årlig storsamling som det står respekt av. Når det kommer opp i mot 2000 besøkende – en 5-dobling av kommunens befolkning – og alle nødvendigvis må komme med båt, - da sier det seg selv at det er mye som skal organiseres. Det er all grunn til å gratulere med innsatsen og resultatene.

Ellers er det en kjent sak at Trænasamfunnet alltid har utmerket seg i forbindelse med den årlige, landsomfattende TV-aksjonen med innsamling til humanitære formål. Dere sørger alltid for å være helt i Norgestoppen når det gjelder innsamlet beløp pr innbygger. Dette viser et hjertelag og gavmildhet som gjør inntrykk.

At dugnadsånden og det kollektive ansvar er sterkt til stede, er også denne fine lekeplassen et uttrykk for. Dette er et helt spesielt anlegg, i og med at alle som bor her har bidratt med sin kunnskap og sin dyktighet. Hvis man skal dømme ut fra resultatet må det være mange smarte og kunnskapsrike mennesker på Træna. Det må i alle fall være en av de flotteste lekeplassene jeg noen gang har sett! Gratulerer med et imponerende resultat!

Takk til dere alle for den varme velkomsten og det fine programmet dere har forberedt! Og så ønsker vi barn i alle aldere til lykke med den nye lekeplassen!

Dronningen har jo vært her ute før. Jeg tror vi begge trygt kan si at vi gjerne kommer igjen!

17.06.2008

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook