Hopp til hovedinnhold

Nordlysfestivalen: Åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Nordlysfestivalen, Tromsø 23. januar 2009.

Fylkesmann, ordfører,
kjære festivaldeltakere

Det er veldig fint å være her i Tromsø igjen. Sist gang jeg stod på dette torget, var under utdelingen av midler fra Kronprinsparets humanitære fond for et og et halvt år siden. Da var Nordlysfestivalen så sjenerøs å stille med scenerigg – og Kulturskolen satte sterkt preg på innholdet. Det ble et kjempefint arrangement som Kronprinsessen og jeg vil huske lenge.

Tromsø er en verdensby langt i nord – med en unik internasjonal orientering. Det fikk jeg igjen oppleve da jeg i ettermiddag snakket med ungdom tilknyttet Tvibit her i Tromsø. De hadde laget et eget prosjekt om konflikten i Gaza som imponerte meg. Internasjonal orientering er også et av Nordlysfestivalens viktigste kjennetegn.

Nordlysfestivalen har hatt en enorm utvikling siden den ble etablert i 1988. Fra å være en rent klassisk orientert festival, har den utviklet seg, med samme opprinnelige forankring, til å bli en bred festival for samtidsmusikk. Samtidig er den klassiske forankringen kanskje sterkere i årets festival enn på lenge – med 150 deltakende orkestermusikere.

Fra å være et relativt lokalt arrangement de første årene har Nordlysfestivalen i dag utviklet seg til å bli en viktig møteplass for hele landsdelens musikkliv.

Jeg vil gjerne løfte frem tre begreper som kan beskrive årets festival:
Frivillighet, Dialog og Mot.

Frivillighet:
Med 500 kunstnerisk medvirkende og flere tusen besøkende hadde det ikke vært mulig å få denne festivalen i stand år etter år uten en stor frivillig innsats. Frivillighet er en bærebjelke i det norske samfunnet. Frivillige organisasjoner i Norge har nærmere 9 millioner medlemskap. Dette er altså med utgangspunkt i en befolkning på under 5 millioner…
Både som samfunn og enkeltmennesker ville vi vært fattige uten ildsjeler som er villige til å gi av sin tid og engasjement.
Et rikt og levende festivalliv kunne vi bare drømme om uten denne innsatsen.

Dialog:
Årets festivaltema er Dialog. Mange steder i verden opplever vi at steile krefter står mot hverandre uten å lykkes med å komme til enighet gjennom forhandlinger og fredelige løsninger. Musikken har en mulighet til å bringe mennesker sammen på tvers av etniske, kulturelle og religiøse konflikter. På årets festival bidrar blant annet kunstnere fra land som har vært i krig med hverandre. Det er utrolig sterkt at musikk kan skape møteplasser der politikken og diplomatiske forhandlere kommer til kort. Gjennom musikken blir det tydelig at vi som mennesker har flere likhet og mer tilfelles enn det som splitter oss.

Mot:
Dialog krever også mot.
Mot til å møtes,
Mot til å gå inn i det som er vanskelig og konfliktfylt, Mot til å bli konfrontert med egne fordommer og usikkerhet,
Mot til å feile – og til å lykkes.
Musikk kan forene – men den kan også skape avstand. Man kan bli glad, sint, provosert – og sårbar.
Som Benny Andersen har sagt: ”Musikken gjør en svak på en måte så man blir sterk.”

Jeg håper dere som er så heldige å kunne få følge hele festivalen får ni flotte dager. Selv får jeg dessverre bare med meg åpningskonserten – men gleder meg veldig til å oppleve den i kveld.

Med dette erklærer jeg den 22. Nordlysfestivalen for åpnet.

23.01.2009

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker