Hopp til hovedinnhold

Steilneset minnested: Åpningstale

H.M. Dronningens tale ved åpningen av Steilneset minnested, Nasjonale turistveger, Vardø 23. juni 2011.

Statsråder, fylkesmann, ordfører
Kjære alle sammen,

Da jeg ble forespurt om å åpne dette turistvegprosjektet - og dette unike kunstverket av Louise Bourgeois og Peter Zumthor første gang, hadde jeg dessverre ikke anledning til å delta.

Da jeg i fjor igjen mottok en invitasjon, var det med glede jeg kunne takke ja. Jeg har nå lenge sett frem til å komme hit - til Vardø og Steilneset.

Turistvegprosjektet som dette minnesmerket er en del av, har jeg stor sans for og stor tro på. Nyskapende kunst og arkitektur beliggende i en storslått natur er det som kjennetegner Nasjonale turistveger.

Selv har jeg hatt mulighet til å se noen av de andre turistvegattraksjonene - og det er simpelthen imponerende hvorledes en utsmykket rasteplass, gangbroer over en buldrende elv - eller et stoppested kan vekke begeistring - og gi oss spesielle opplevelse langs veien.

Og her på Steilneset, langt nord og lengst øst i Norge opplever vi nettopp dette:  Spektakulær kunst i mektig og utfordrende natur. Men - Steilneset er adskillig mer enn en kunstinstallasjon i mektige omgivelser.

Steilneset er et minnested til ære for de 91 som ble dømt og henrettet i Finnmark på 1600-tallet, som ofre for hekse-prosessene. Av dem var 74 kvinner, anklaget og dømt for trolldom og hekseri. De var ofre for samfunnets intoleranse og fordommer - og de ble henrettet her i Vardø, omtrent hvor vi står i dag.

Trolldomsforfølgelsene for 400 år siden er en dramatisk og lite ærerik historie i vårt land – som i andre land i Europa.

Dette monumentale kunstverket formidler nettopp historien om de grusomme overgrep og forfølgelser som foregikk på den tiden.

Jeg er dypt imponert over at to så verdenskjente kunstnere som Louise Bourgeois og arkitekt Peter Zumthor sammen har skapt dette skjellsettende monumentet her - i vårt land – og så langt nord. Vi har godt passert 70. breddegrad.

Den prisbelønte arkitekten Peter Zumthor - som vi er så heldige å ha med oss her i dag, er kjent for å tegne kraftfulle og sterke bygg. Han velger ofte rustikke materialer og materialsammensetninger. Hans bygninger henvender seg direkte til publikum. De har en kraft i seg selv, de nesten taler til oss.

Glasshuset som inneholder Louise Bourgeois’ kunstverk; “The damned, the possessed and the belowed” og - Minnehallen - med de 91 vinduene som representerer hver av de dødsdømte - synes jeg viser nettopp dette.

For Louise Bourgeois er det det selvbiografiske og det dypt personlige som er utgangspunktet, det er her hun henter sin inspirasjon.

Hun makter å kommunisere en følelse; hennes verker trenger seg på - de overmanner oss. Vi - publikum - manipuleres til å ta del i kunstnerens univers. Hun knytter oss an til vår egen historie, våre egne fortrenginger og glemte følelser og erindringer.

Hun MÅ nødvendigvis uttrykke seg meget tydelig - tale med STORE bokstaver, ellers risikerer hun at vi forblir uberørte! Vi - publikum MÅ respondere! OG - det gjør vi! Ingen forblir uberørt i møtet med hennes kunst.

Louise Bourgeois har uttalt ”Eighteen-century painters made “Conversation pieces”; my sculptures might be called “Confrontation pieces”!”

Sannerlig!! Om sin egen kunst har hun i alle fall rett!

En av grunnene til at Bourgeois så generøst ga - av sin kunst og sin kunnskap - til Steilneset minnested, var nettopp hennes arbeid og livslange engasjement mot overgrep. Steilneset står som et symbol for datidens intoleranse, men kan også være med på å minne oss om fordommer, overgrep og forfølgelser som skjer i vår tid.

Jeg har hørt at denne spesielle historien og ikke minst selve monumentet har skapt interesse - langt uten for Norges grenser. Det er gledelig at Steilneset og turistvegsatsingen på denne måten får oppmerksomhet og anerkjennelse - også internasjonalt.

Vardø har med Hekseminnesmerket - fått et spennende besøksmål - og et tilskudd til byen som friluftsområde.

Men - med dette flotte, nye kunstverket følger det også en forpliktelse:
Det må hegnes om og tas vare på, så generasjonene etter oss også kan glede seg over kunsten - og gjennom den få kunnskap om historien.

Jeg håper reiselysten vekkes - og at mange vil la seg inspirere til å besøke Steilneset og dette unike monumentet.

Gratulerer Vardø!

 

23.06.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook