Hopp til hovedinnhold

Gamlehaugen

Gamlehaugen er Hans Majestet Kongens offisielle residens i Bergen. Bygningen er eid av staten. Den forvaltes av Statsbygg Vest og Kongen har disposisjonsrett, og om sommeren er det åpent for omvisninger.

Eiendommen, som ligger utenfor Bergen sentrum i nærheten av Troldhaugen, ble kjøpt av skipsreder og venstremann Christian Michelsen i 1898 og sto ferdig som privatbolig ved århundreskiftet.

Christian Michelsen var statsminister da Stortinget oppløste unionen med Sverige og valgte den danske Prins Carl til norsk konge i 1905. Da Christian Michelsen døde i 1925, ble det satt i gang en landsomfattende innsamlingsaksjon for å skaffe penger til et fond for bevaring av Gamlehaugen. Eiendommen ble da overtatt av staten.

Gamlehaugen. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Arkitektur

Gamlehaugen ble tegnet i 1899 av arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland, som var utdannet i Tyskland under historismen. Bygningen kombinerte borg og slott på en måte som ga assosiasjoner til to forskjellige områder: Loiredalens mange 1500-talls slott og de skotske adelsborgene med tårn. Arkitekt Kielland kopierte ikke, men benyttet prinsippene og lot dem få moderne detaljer fra den samtidige jugendstilen.

Når man beveger seg inn i dette slottet, med sine franske og skotske assosiasjoner, oppdager man at det er store kontraster mellom eksteriør og interiør. For når man trer inn i hallen – en storslagen trappehall over to etasjer - er man verken i Skottland eller den franske renessansen, men i det Norge man drømte om rundt århundreskiftet - et Norge som hadde gjenerobret sin middelalderske storhetstid.

Den utskårede trappen preger hallen på Gamlehaugen. Foto: Henry Lie, Gamlehaugen

Det er tydelig at interiøret og innredningen skal antyde det aristokratiske slottet, med blant annet rokokko- og nyrenessansemøbler, hollansk barokk og nybarokk. Bygningen har både musikkværelse, bibliotek og hagestue.

Parken

Rundt Gamlehaugen ligger det en vakker park i engelsk utforming, med frodig og rikt utvalg av forskjellige busker, planter og trær. Parken er åpen for publikum og er et yndet sted for rekreasjon med bading og spasergang.

Utsyn over Gamlehaugen. Foto: Henry Lie, Gamlehaugen

Omvisning

Representasjonsrommene i 1. etasje er åpne for publikum om sommeren. Christian Michelsens arbeidsværelse er blant værelsene som er tilgjengelige. Kontoret til den tidligere statsministeren har en sjelden samling med minner fra 1905.

 

20.05.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook