Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Indonesia

I dag innledet Kronprinsparet sitt tre dager lange besøk til Indonesia. Næringsminister Trond Giske og miljøminister Bård Vegar Solhjell ledsager dem på reisen, i tillegg til en stor delegasjon med representanter for norsk næringsliv og forvaltning.

26.11.2012

Deres Kongelige Høyheter ankom Shangri-La hotell i Jakarta i går kveld, der de ble møtt av norske barnehagebarn med norske flagg og blomster. I morges startet det offisielle programmet som omfatter tema som næringslivssamarbeid, menneskerettigheter, regnskog og klima, helse for mor og barn, HIV, forskning og kultur.

Promoterte norsk sjømat

Indonesia er den fjerde mest folkerike staten i verden med nær 250 millioner innbyggere. Det er et attraktivt marked for norsk eksport, og salget av fisk, i første rekke laks, men også makrell og ørret, øker raskt.

I dag deltok Kronprinsen og Kronprinsessen i promoteringen av norsk sjømat på Hotel Shangri-La. Mesterkokken Geir Skeie presenterte norsk laks for de indonesiske gjestene, og fikk hjelp av et forklekledd Kronprinspar til å forberede og servere lakserettene.

Møte med Presidentparet

Klokken 11 lokal tid, møtte Kronprinsen og Kronprinsessen med Indonesias president og førstedame, H.E. President Susilo Bambang Yudhoyono og fru Ibu Ani.

President Yudhoyono har ledet Indonesia siden 2004, og har blant annet engasjert seg internasjonalt i klima- og utviklingsspørsmål. Dette er også et av områdene der Norge og Indonesia har et utstrakt samarbeid, og noe som sto sentralt i formiddagens samtaler.

Etter møtet var Kronprinsparet gjester ved en offisiell lunsj i presidentpalasset. Presidenten har besøkt Norge to ganger, senest i 2010 da Norge og Indonesia inngikk en intensjonsavtale om partnerskap for reduserte utslipp fra avskoging. Inspirert av dette besøket komponerte den musikkinteresserte presidenten ”Oslo Song” – og nettopp denne ble framført av en av Presidentens egne favoritter, trompetisten Ole Edvard Antonsen, under lunsjen i dag.

ASEAN

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk også anledning til å møte Dr Surin Pitsuwan generalsekretæren i ASEAN, the Association of Southeast Asian Nations. Organisasjonen får stadig større betydning, og Norge er i ferd med å tiltre traktaten for vennskapelige relasjoner og samarbeid i Sørøst-Asia.

Den senere tid har ASEAN satt menneskerettighetene høyt på dagsordenen – et tema som står helt sentralt i samarbeidet mellom Indonesia og Norge.

Dialog om menneskerettigheter

“The Bilateral Human Rights Dialogue “ finner sted i Jakarta 26. – 28. november. For ellevte året på rad møtes Indonesia og Norge for å diskutere menneskerettigheter. Grupper med eksperter fra begge land diskuterer menneskerettigheter i sikkerhetssektorene (forsvar og politi), dialog og toleranse på tvers av trosretninger, og barns rettigheter. Parallelt diskuterer representanter for norske og indonesiske myndigheter menneskerettigheter på politisk nivå.

Kronprins Haakon foretok den offisielle åpningen av årets dialog. Kronprinsen pekte på den unike muligheten denne dialogen gir for diskutere viktige spørsmål som hvordan vi kan bygge broer mellom nasjoner, kulturer og religioner. Her har Indonesia verdifull erfaring å dele, sa Kronprinsen:

Indonesia is perhaps more qualified than most countries to answer this last question. The fact that more than 300 different ethnic groups share one country – and different religions are so intertwined in your history and tradition, certainly makes Indonesia a country worth listening to.

Møte med næringslivsdelegasjonen

En stor delegasjon med representanter for norske næringslivsinteresser og norske firma med interesser i Indonesia ledsager Kronprinsparet. De vil møte med indonesisk næringsliv og følge seminarer innenfor handel, fornybar energi og infrastruktur, gass, fiskeri og akvakultur.

Om ettermiddagen møtte Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit medlemmene i den norske næringslivsdelegasjonen, og i morgen er det nettopp næringslivsseminar som starter programmet for Kronprinsparet.

Indonesia ligger seks timer foran oss i tid, og snart avsluttes dagens program med en offisiell middag.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook