Hopp til hovedinnhold

Lærte om bærekraftig jordbruk

Det har handlet om bærekraftig utvikling for H.K.H. Kronprinsen de siste dagene. Kronprins Haakon er i Zambia som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram, UNDP.

31.10.2013

UNDP har et langsiktig perspektiv i Zambia, og arbeider tett med myndighetene for å nå FNs tusenårsmål. Kronprinsens besøk setter særlig fokus på arbeidet for en utvikling som er bærekraftig for miljøet, kvinners stilling, og bekjempelse av fattigdom.   


Bærekraftig jordbruk

UNDP støtter flere miljøprosjekter der formålet er å gjøre utsatte befolkningsgrupper bedre rustet mot tørke og flom. Onsdag møtte Kronprinsen bønder i landsbyen Kazungula for å få førstehånds innsikt i hvordan klimaendringer påvirker deres næringsgrunnlag.

Det er gjort flere endringer for å styre utviklingen i en retning som er bærekraftig for miljøet. Bøndene har fått opplæring i alternative jordbruksmetoder som motvirker avskoging og erosjon, og nye typer avlinger og husdyr er innført. Tiltakene har gitt større matsikkerhet og et bredere inntektsgrunnlag – ikke minst for landsbyens kvinner.

Kronprins Haakon fikk møte kvinnelige risbønder, og snakke med dem om delaktighet i yrkeslivet og kvinners rolle.


Økoturisme

I dag fikk Kronprinsen se Victoriafallene som tiltrekker turister fra hele verden. Bærekraftig turisme er en vekstnæring for Zambia, og potensialet for økoturisme er stort. Etter omvisningen i Victoria Falls Park, møtte Kronprins Haakon Toka-Leya-folket som bor i området omkring Fallene. Her dreide samtalen seg om forvaltning av naturressurser, fordeling og integrasjonen av tradisjonelle sosiale, kulturelle og økonomiske forhold i det moderne Zambia.

UNDP spiller en nøkkelrolle i å fremme denne integrasjonen, og i å fremme minoriteters interesser i utformingen av politikk og pågående grunnlovsendringer.

I ettermiddag fikk Kronprinsen møte Dr. Kenneth Kaunda, Zambias første president, og UNDPs ansatte i Zambia.


Post 2015

Fristen for FNs tusenårsmål løper ut i 2015. Parallelt med gjennomføringen av dem, arbeider UNDP med å definere et nytt sett mål for utviklingen etter 2015. De nye utviklingsmålene settes etter omfattende konsultasjonsprosesser verden over, hvor hensikten er at ”alle” skal høres – ikke minst ungdom og andre som berøres direkte av arbeidet.
Post 2015 sto høyt på agendaen for FNs hovedforsamling tidligere i år.  



Fakta

FNs tusenårsmål

I 2000 ble verdens land enige om felles mål for det globale arbeidet mot fattigdom. Åtte konkrete mål ble formulert.

Det overordnede målet – tusenårsmål nr. 1 – var å utrydde ekstrem fattigdom og sult. Delmålet satte et tall for målet, nemlig at man skulle halvere andelen mennesker som lever for under én dollar om dagen, fra 1990 til 2015.

De åtte tusenårsmålene var:

  1. Utrydde ekstrem fattigdom og sult
  2. Sikre grunnskoleutdanning til alle
  3. Styrke kvinners stilling
  4. Redusere barnedødeligheten
  5. Redusere svangerskapsrelatert dødelighet
  6. Stoppe spredning av hiv/aids, malaria og andre dødelige sykdommer
  7. Sikre miljømessig bærekraftig utvikling
  8. Bygge et globalt partnerskap for utvikling

Ved utløpet av 2015 var det oppnådd vesentlige framskritt på alle åtte områder, og verdenssamfunnet ble enige om 17 nye mål: Bærekraftsmålene. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook