Hopp til hovedinnhold

Historisk drikkehorn på utlån

I De kongelige samlinger finnes et gammelt drikkehorn. Flere konger har drukket av det - også Prins Christian Frederik på reise for å samle støtte til Norges opprør mot Kieltraktaten. Nå blir Holshornet å se på utstilling i Riksarkivet.

25.03.2014

Utstillingen "1814 – offisielt & i kulissene" viser fram skatter som den originale Kieltraktaten og det aller første utkastet til Grunnloven. For første gang presenteres også signeter, seglstamper, arkivmateriale og dagbøker som har tilhørt Christian Frederik som stattholder, regent og konge samlet for publikum.

Holshornet

Drikkehornet var en bryllupsgave til Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha i 1929 og tilhører i dag De kongelige samlinger. Hornet er opprinnelig fra gården Hol i Rennebu og er dekorert med fot og beslag i sølv og gull med inskripsjoner. Beslagene er datert mellom 1631 til 1860 og utgjør et interessant stykke Norgeshistorie.

På sine reiser i Norge besøkte flere av de dansk-norske kongene gården i Rennebu, drakk av hornet og donerte penger til beslag og inskripsjoner. Blant gjestene finner vi Kong Christian V i 1685, Kong Frederik IV i 1704, Kong Christian VI i 1733, Kronprins Frederik 1788, Prins Christian Frederik 4. februar 1814, Kronprins Carl Johan og Prins Oscar i 1815 og Kong Carl XV 28. juli 1860, på vei til kroningen.

"På Berkåk talte jeg for folket og tømte et gammelt drikkehorn..."

Den 4. februar 1814, på veien fra Eidsvoll til Trondheim for å samle støtte til det norske opprøret mot Kieltraktaten, noterte Prins Christian Frederik i sin dagbok:

På Berkåk talte jeg for folket og tømte et gammelt drikkehorn for Norges vel. Dette hornet er prydet med plater og innskrifter til minne om de kongene som har drukket av det, nemlig Christian 5, Frederik 4. Christian 6, og vår konge den gang han var kronprins. Jeg vil også gi noen dukater for å få laget en innskrift på det til minne om min reise gjennom denne bygden.

Utstillingen åpner i Riksarkivet 27. mars 2014.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook