Hopp til hovedinnhold

Vant Prinsesse Astrids musikkpris

Prinsesse Astrid, fru Ferner delte ut Prinsesse Astrids musikkpris i går kveld. Unge dirigenter kivet om prisen i år, og sveitsiske Elena Schwarz gikk seirende ut av gårsdagens finale.

28.11.2014

Prinsesse Astrids pris for unge musikere har vært arrangert siden 1953, og har år om annet gått på omgang mellom ulike instrumenter. I år arrangeres konkurransen for 17. gang, og listen over tidligere vinnere er en imponerende rekke fremragende utøvere i norsk og internasjonalt musikkliv. 

- Mange av disse unge musikerne som har deltatt i konkurransen har blitt veldig flinke og reist ut i den store verden på de store konsertene. Arve Tellefsen var den yngste av tre finalister en gang, sa Prinsesse Astrid til Adresseavisa før konkurransen.

Denne gangen var det dirigentene som var invitert til å delta.

Tolv unge dirigenter fra hele verden har i den siste uken kjempet om å vinne prisen på 200 000 kroner og dirigentoppdrag med Trondheim symfoniorkester, i tillegg til heder og internasjonal oppmerksomhet i den klassiske musikkverdenen. Blant de tolv kandidatene var to av dem norske: Thor Anders Eriksen og Kai Grinde Myrann.

Internasjonal konkurranse

Semifinalen ble avholdt tirsdag 25. november. Tre kandidater gikk videre til gårdsdagens finale:

  • Elena Schwarz (Sveits/Australia)
  • Giancarlo Rizzi (Italia)
  • Marcio da Silva (Brasil).

De tre kandidatene er alle utdannet Master i orkesterdireksjon.

Finalerunden

I går kveld fant finalen sted i Trondheim. Etter en kort mottakelse i Olavshallen ble konkurransens høye beskytter, Prinsesse Astrid, ledsaget til konsertsalen.

Finalistene skulle dirigere en klassisk ouverture og første sats fra en av Tsjaikovskijs symfonier på konkurransens siste dag. For Elena Schwarzs del, ble det Beethovens Egmont-ouverture og utdrag fra Tsjaikovskijs Symfoni nr. 5, og hun gikk seirende ut av finalen.

Elena Schwarz er født i Lugano i 1985, og er Master of Arts i orkesterdireksjon, utdannet fra Geneva University of Music. Hun innehar Certificate of Advanced Studies in Contemporary Music Conducting fra Concervatorio della Svizzera Italiana. Hun har nylig fått et professorat ved det unge Edward Said National Conservatory of Palestine.  

Juryen

Juryen bestod av Marc Soustrot, sjefdirigent i Malmö Symfoniorkester; dirigenten Walter Weller, Trondheim Symfoniorkesters æresdirigent siden 2009; finske Anna-Maria Helsing, tidligere sjefdirigent og kunstnerisk leder for Oulu Sinfonia; Timothy Walker, musikkdirektør i London Philharmonic Orchestra og Anna Gebert, første konsertmester i TSO.

Frem til 1997 var NRK viktigste bidragsyter til konkurransen, og senere Norsk kulturråd. Fra 2005 er Prinsesse Astrid Musikkpris støttet av Kulturdepartementet.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook