Hopp til hovedinnhold

Imponerte Dronningen

H.M. Dronningen har fulgt Røde Kors' United World College i Sogn og Fjordane siden grunnleggelsen. I går tok hun del i feiringen av 20-årsjubileet.

22.09.2015

Over 200 elever fra mer enn 90 nasjoner er samlet på denne skolen i Flekke i Fjaler kommune. Hvert år får 10 norske ungdommer muligheten til å fullføre videregående i her, som representanter for Norge og Norden.

Åpnet nytt besøkssenter

Skolen ble grunnlagt i 1995, og det var Dronning Sonja og Dronning Noor av Jordan som foretok den offisielle åpningen. Dronning Sonja er skolens høye beskytter. 

I går ble skolen i Fjaler utvidet med ytterligere to bygninger som utgjør skolens nye besøkssenter. De er oppkalt etter Røde Kors-grunnlegger Henry Dunant og Thor Heyerdahl, som var engasjert i opprettelsen av skolen i Norge og brant for dens formål. Hans sønn Thor Heyerdahl Jr. talte ved åpningen.

Dronningen har fulgt United World College i godt over tyve år, og har omtalt skolen - som hun har besøkt en rekke ganger - som et av sine "hjertebarn". Dronning Sonja har gledet seg over hvordan skolen har vokst - med flere bygninger, flere aktiviteter og flere studenter som ønsker å ta del i den flotte opplevelsen det er å tilbringe to år i Flekke sammen med mennesker fra alle verdens hjørner. Med senteret hun nå skulle åpne, får enda flere unge mennesker få gleden av å delta i ulike aktiviteter.

– Det er fantastisk å være her i dag. Det er utrolig å se etter 20 år hva som har grodd fram og blitt resultatet her. Det er bare å ta av seg hatten for alle de energiske menneskene som har fått dette til, sa Dronningen til pressen etter åpningen.

Et spesielt møte

Dronningen fikk et spesielt møte med eleven Melvin Ricardo Cornejo Gomez fra El Salvador som har kommet til UWC gjennom Survivors of Conflict Programme. Han ble lam etter å ha blitt skutt da han badet med kameratene sine. Gjennom UWC har han fått nye muligheter og imponerte tidligere i år med å gå Ridderrennet - staket seg gjennom to mil på ski. Dronningen fikk også se kunsten hans som pryder inngangen til Høegh-senteret på skolen. Sammen med skolens rektor Richard Lamont viste Gomez rundt på Haugland Rehabiliteringssenter som ligger i nær tilknytning til skolen.

Flott avslutning

Kvelden ble avsluttet med et fantastisk kulturprogram i auditoriet som elever hadde satt sammen. I salen satt elever, lærere, tidligere rektorer og skolens støttespillere siden starten. Det ble ikke mindre enn 24 kulturelle innslag, fra klassisk pianospill og sang til indisk dans og libanesisk magedans. 

Forkjempere for fred

Internasjonalt ble United World College grunnlagt i 1962 med en visjon om å bringe sammen unge mennesker som hadde erfaring fra den politiske konflikten - den kalde krigen. Skolen tilbyr læring basert på samarbeid og forståelse slik at studentene skulle fungere som forkjempere for fred. UWC har 15 skoler og høyskoler, og utdanner unge i alderen 2 til 19 år.

Flere av studentene er flyktninger og har bakgrunn fra land i krig og konflikt. Hvert år blir studenter som har vokst opp i SOS Barnebyer tatt opp ved skolen. Etter to år med undervisning basert på International Baccalaureate (IB) Diploma Programme går de fleste over i høyere utdanning ved prestisjefylte universiteter verden over. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook