Hopp til hovedinnhold

Innviet ny utescene

I dag fant den endelige overrekkelsen av Stortingets gave til Kongeparets 25-årsjubileum sted. Både Kongeparet og Kronprinsparet var til stede på Oscarshall.

07.06.2016

Stortingets visepresident, Marit Nybakk, overrakte opprinnelig gaven på selve jubileumsdagen, 17. januar: Etableringen av en utescene på Oscarshall og en tilhørende oppgradering av Kavalérboligen med nødvendige fasiliteter for artister og publikum. I ettermiddag kunne Stortingspresident Olemic Thommessen overrekke det ferdige anlegget og scenen tas i bruk for første gang.

Hans Majestet Kongen takket for gaven på vegne av seg selv og Dronningen og hele det norske folk.

- Dronningen og jeg har i mange år hatt en drøm om å kunne bruke Oscarshall til kulturarrangementer i enda større grad enn fasilitetene til nå har tillatt. Beliggenheten er helt unik – og vi kan levende se for oss stemningsfulle arrangementer på lyse sommerkvelder her nede i vannkanten. Med en restaurert Kavalerbygning som kjærkommen gave fra landets nasjonalforsamling, er dette blitt mulig.

Endelig oppfylt

Kong Carl Johan kjøpte i sin tid opp store deler av Bygdøy. Målet var å gi befolkningen i datidens Christiania en park tilsvarende det han hadde gitt innbyggerne i Stockholm med Djurgården.

Hans Sønn Kong Oscar I og Dronning Joséphine lot oppføre Oscarshall for private midler, som et utstillingsvindu for norsk kunst og håndverk. Da det sto ferdig i 1847, var det deres store ønske at stedet skulle bli et kjært utfluktsmål for byens befolkning.

- Men først i dag, med en vakkert restaurert og oppgradert Kavalerbygning tilpasset en ny tid, er hele anlegget tilbakeført i tråd med oppdragsgivernes opprinnelige intensjoner, sa Kong Harald. Vi håper at de av dere som jobber med scenekunst ser potensialet i en ny kunstnerisk arena i hovedstaden – og at dere vil ta den i bruk!

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook