Hopp til hovedinnhold

Åpnet Petter Dass-dagene

Salmeskatten er noe av det mest verdifulle i den norske kulturarven, sa H.K.H. Kronprinsessen da hun åpnet kulturfestivalen i dag. - Noen av de fineste salmene har Petter Dass gitt oss.

16.06.2016

- Salmeskatten er noe av det mest verdifulle i den norske kulturarven. I salmene møter vi mennesker oss selv – slik vi har vært til alle tider. Vi finner oss selv igjen i flere hundre år gamle tekster – om håp og tvil, om tro og bekymring, glede og hengivelse, sorg og avmakt. Noen av de fineste salmene har Petter Dass gitt oss. 

Dikteren og teologen Petter Dass (1647-1707) var sogneprest i Alstahaug.

Ytringsfrihet og tabu årets tema

Petter Dass-dagene ble etablert i Alstadhaug i 1983. Det er en kulturfestival som holdes annethvert år, og arrangeres nå for 17. gang. Temaet for årets festival er Moselovens andre bud: "Du skal ikke misbruke Guds navn", som festivalen knytter opp mot ytringsfrihet og tabuer. Sentrale spørsmål underveis er:

  • Hva kan vi ytre?
  • Hvem kan ytre? og
  • Hvem snakker for de stemmeløse?

I sin åpningstale fortalte Kronprinsessen at har Petter Dass' diktning spilte en sentral rolle under første utgave av Litteraturtoget, som gikk fra Bodø til Stjørdal for to år siden.

- Jeg har gledet meg veldig til endelig å få oppleve denne kulturfestivalen, som i Petter Dass sin egen ånd forener flere kunstneriske uttrykk – som litteratur, musikk og billedkunst – i fantastiske omgivelser. Det er en stor opplevelse å være her, sa Kronprinsessen.

Fikk omvisning

Under åpningsseremonien var det kunstneriske innslag fra musikerne Tuva Syversen og Øyvonn Groven Myhren og festivaldikter Tore Renberg, samt taler fra blant andre fylkesordfører Sonja Steen og biskop Ann Helen Fjellstad Jusnes. I forkant fikk Kronprinsessen en omvisning på Petter Dass-museet av formidlingsleder Johanne Markvoll. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten og består av et tun, en kirke og andre bygninger, der de eldste strekker seg tilbake til 1700-tallet. Museets hovedbygg ble oppført i 2007.

Åpningskonsert

I kveld blir det åpningskonsert i Alstahaug kirke. På programmet står "Petters poetiske pulver", som skal framføres av Ola Bremnes med flere. Bremnes har arbeidet mye med tekstene til Petter Dass og i vår komponerte han nytt tonefølge til flere dikt. Det er disse som skal framføres for første gang i kveld.

Petter Dass-dagene varer til 19. juni.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook