Hopp til hovedinnhold

Femårsmarkering av 22. juli

I dag var Kronprinsen og Kronprinsessen til stede på flere minneseremonier i anledning angrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

21.07.2016

Kronprinsparet startet dagen med å legge ned krans under en minneseremoni i regjeringskvartalet, der navnene på de 77 drepte ble lest opp. Statsminister Erna Solberg og Mani Hussaini, leder for Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), holdt taler. Erik Byes Blå blå salme, fremført av Stabsmusikken, utgjorde seremoniens musikalske innslag. Minnestunden ble åpnet av Tor Inge Kristoffersen. Kristoffersen er vaktførstebetjent i regjeringskvartalet, og var på jobb under angrepet for fem år siden.

Lystenning i Domkirken

Senere på dagen ønsket preses Helga Haugland og biskop Ole Christian Kvarme velkommen til gudstjeneste i Oslo Domkirke. Til stede i kirken, i tillegg til Kronprinsparet, folkevalgte, pårørende og annet publikum, var også NATOs generalsekretær og tidligere statsminister Jens Stoltenberg, som holdt tale.

- Det vil ta tid, men vi vil vinne kampen fordi våre verdier er overlegne. Frihet er bedre enn ufrihet. Toleranse er bedre enn intoleranse, sa Stoltenberg i talen. 

Han siterte også fra ordene som Lars Saabye Christensens skrev etter tragedien for fem år siden:

- Sorgen er et hardt materiale. Vi er sorgens arbeidere. Vi hamrer den, bender den og bøyer og former den til vi ser: Sorgen har ikke tilbakevirkende kraft, sa han.

Ni ungdommer gikk fremst av lystennerne i kirken, tre fra henholdsvis AUF, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og for Støttegruppen 22. juli. Gudstjenesten inneholdt salmer som Å leva, det er å elska, Noen må våke i verdens natt og Fagert er landet du gav oss – samt Til ungdommen av Nordahl Grieg. Sistnevnte verk har fått en spesiell plass hos mange etter angrepene.

Omvisning i Hegnhuset

På ettermiddagen dro Kronprinsen videre til Utøya. Her ventet det omvisning i det nye læringssenteret Hegnhuset, der taket er båret av 69 søyler som et minne om de 69 personene som mistet livet på øya for fem år siden. Huset hegner om kafébygget, som fortsatt bærer preg av angrepet. Senteret er blitt et sted der unge kan lære om demokrati, samt en utstilling med SMS-utvekslinger mellom ungdommene på øya og pårørende hjemme. Hegnhuset er tegnet av Erlend Blakstad Haffner.

Under minnemarkeringen i Bakken ble det holdt taler av AUFs Mani Hussaini, leder for støttegruppen Lisbeth Røyneland og leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Askil Holm stod for musikken.

Etter to år Gulsrud, vendte AUFs sommerleir tilbake til Utøya i fjor sommer. Årets leir holdes fra 7-9 august.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook