Hopp til hovedinnhold

Samlet for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse ble markert med appeller, konsert og turløp utenfor Asker kulturhus i dag. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var til stede.

12.10.2016

«Fordi livet forandrer seg …» er tema for årets markering. Målet er å øke bevisstheten rundt betydningen av endringer i livet og samfunnet, egen identitet og hvordan tilhørighet og meningsfulle aktiviteter kan bidra til bedre psykisk helse. Utenfor kulturhuset i Asker ble det taler og appeller fra ordfører Lene Conradi, Minken Skattør fra Mental Helse og Richard Stamnes, leder i Mental Helse Ungdom Asker og Bærum.

«Ca. ferdigtenkt»

Ordfører Conradi fokuserte på hvordan jaget etter perfeksjon kan slite på unge mennesker. Som et ungt eksempel på åpenhet rundt psykisk helse trakk hun blant annet frem artisten Agnethe Johnsen. 22-åringen vant nylig Åpenhetsprisen 2016.

Conradi avsluttet med å lese fra diktet Minnene av Hans Børli:

«Ta det med deg! Det minste av grønt som har hendt deg kan redde livet ditt en dag i vinterlandet. Et strå bare et eneste blankt lite strå fra sommeren i fjor frosset fast i fonna, kan hindre skredets tusen drepende tonn i å styrte utfor»

Bondi Band, en musikkgruppe bestående av Askerbøringer med psykiske utfordringer, slo an tonen for arrangementet. Cabaret for Øyeblikket, en teatergruppe med tidligere og nåværende pasienter ved Blakstad sykehus, fulgte opp med å gi publikum noen smakebiter fra forestillingen «Ca. ferdigtenkt» - en forestilling om tanker som går sine egne veier.

Dagen ble avsluttet med turløpet «Askersmilet», som er en kilometer lang løpetur i Asker sentrum. Det er andre gang dette løpet blir holdt – for å illustrere at det er en sammenheng mellom psykisk og fysisk helse.

Over 150 land markerer

Verdensdagen for psykisk helse ble stiftet av World Federation for Mental Health (WFMH) i 1992 og markeres i over 150 land. I Norge står markeringen sterkt med over 650 arrangement årlig. Selve verdensdagen er 10. oktober, men markeringene foregår hele måneden.

Kronprinsessen har markert verdensdagen flere ganger tidligere. Les mer om markeringen og Kronprinsessens arbeid med psykisk helse i pekeren til høyre.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook