Hopp til hovedinnhold

– Stor respekt for dere som velger å hjelpe andre

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen talte i dag til over 300 fagfolk som deltar på konferansen «Folk først!». Felles for deltakerne er at de arbeider med å hjelpe andre mennesker.

15.03.2017

Noen av de 300 samlet til konferansen i Steinkjer i Nord-Trøndelag har det som yrke, andre er frivillige. 

Dere har kompetanse og erfaring som gjør at den som får hjelp likevel ikke føler seg liten eller ubetydelig.

- For å beherske hjelpekunsten trenger man møtesteder som Folk først, sa Kronprinsen i åpningstalen. Han pekte på at de utfordrende sidene ved å være til stede i andre menneskers liv når de trenger hjelp:

–  Dere har kompetanse og erfaring som gjør at den som får hjelp likevel ikke føler seg liten eller ubetydelig. For det er ikke sikkert det alltid er så lett å ta imot. Det å være avhengig av andre kan gå ut over vår stolthet og vår følelse av verdighet. Dem dere hjelper skal fortsatt oppleve at de er verdifulle og viktige. At de er enkeltmennesker med unike liv og historier, erfaringer og behov. Enten de er født her eller har kommet hit for å få beskyttelse og et trygt liv.

Folk som hjelper folk

Etter åpningen fikk Kronprinsen anledning til å samtale i eget rom med syv som jobber med mennesker til daglig i Barnevernet, NAV, skole og barnehage, psykiatri og rus og innen flyktningetjeneste og integrering. Flere representerte frivillig sektor.

Kronprinsen fikk blant annet møte tolv ungdommer fra Kulturpatruljen fra Namdalen. Og før samtalen hadde hele salen gleden av å høre de ungdommene spille og synge fra scenen. De fire låtene de framførte, var deres egne - både tekst og musikk. Kulturpatruljen er et kurs fra NAV, der ungdom som har havnet utenfor får støtte og motivasjon til å gå videre med skole eller arbeid.


Kronprinsen møtte ungdom fra Kulturpatruljen under besøket. De underholdt også fra scenen med eget materiale. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff.

 

Konferansen ble første gang arrangert i 2015, og bak står Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Årets tema er verdighet, mangfold og livsmot.

Kronprinsen til Granåsen

I ettermiddag kommer Kronprinsen til Trondheim og Granåsen for å være til stede på verdenscupen i kombinert langrenn som starter klokken 16.00.

Før det besøker han utstillingen «Tekno i bakken». Her skal han blant annet få demonstrert et skihopp i Granåsen ved hjelp av VR-briller og 360-kamera. Ole Stavset i SINTEF skal også fortelle om «Snow for the future». Prosjektet har som mål å utvikle ny teknologi som vesentlig reduserer vann og energiforbruk og som samtidig produserer snø i plussgrader.

Besøket avsluttes med en middag på Toppidrettssenteret hvor Trondheims ordfører Rita Ottervik og prosjektleder for søkerkomiteen for ski-VM, Guri Hetland, orienterer om arbeidet med Trondheims søknad om å arrangere ski-VM i nordiske grener i Granåsen i 2023.

 

 

Kronprins Haakon holder åpningstalen under konferansen Folk Først på Steinkjer i Trøndelag. Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook