Hopp til hovedinnhold

Bli med på feiringen

Vil du være med å synge bursdagssangen for Kongeparet? Deres Majesteter Kongen og Dronningen fyller begge 80 år i år, og 9. mai er alle invitert til Slottsplassen.

02.05.2017

Kong Harald fylte 80 år i februar og Dronning Sonja blir 80 i juli. Derfor blir det stor feiring av dem begge midt imellom: tirsdag 9. og onsdag 10. mai. Det er ventet mellom 30 og 40 gjester fra Europas kongehus, i tillegg til det islandske og det finske presidentparet.

Syng Bursdagssangen for Kongeparet

Feiringen starter på Slottsplassen 9. mai klokken 17.30. Der blir det drilloppvisning med Hans Majestet Kongens Garde, og sang og musikk med Oslo Soul Children.  

Servering? Krone-is, selvsagt, så langt det rekker!

Gardens musikk- og drilltropp holder oppvisning, og leder an i Bursdagssangen sammen med Soul Children. Foto: Espen Bratlie / Samfoto

Syng Bursdagssangen for Kongeparet

Klokken 18.30 kommer Kongeparet ut på Slottsbalkongen, sammen med mange av sine kongelige gjester. Vi inviterer alle på plassen til å bli med og synge en rungende bursdagssang for jubilantene.
 

3.000 barnehagebarn sang bursdagsangen da Kongen og Dronningen fylte 75 år. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.
Skuespilleren Bjarte Hjelmeland avslutter det hele med å lese festtale til Kongeparet.
 
Om kvelden er det gallamiddag på Slottet. Festkledde gjester vil ankomme Slottet mellom 19.00 og 19.15.

Skap stemning 10. mai

Feiringen vil sette sitt preg på Oslo sentrum også 10. mai. Da inviterer regjeringen til festmiddag i Operaen for Kongeparet og 300 gjester. Det blir feststemning når Kongefamilien med gjester reiser i kortesje fra Slottet, ned hele Karl Johan til Jernbanetorget og over til Operaen. 

Hans Majestet Kongens Garde fører an. De marsjerer fra Slottet mot Operaen klokken 18.15. Fra 18.30 kjører de kongelige gjestene fra inn- og utland etter.


Regjeringen inviterer til festmiddag i operaen til ære for Kongeparet. Det er plass til 1 000 publikummer på taket, for dem som vil se gjestene ankomme. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Langs ruten blir det sang og musikk. Et barne- og ungdomskor vil synge på Universitetsplassen, Høybråten skolekorps spiller der Kirkegata krysser Karl Johan og Ullevål skoles musikkorps spille på Jernbanetorget.

Karl Johan vil være stengt for trafikk mellom klokken 17.00 og 19.00. Det er det viktig å ta med i beregningen om du skal ferdes i området på denne tiden.

Operataket

De kongelige gjestene ankommer Operaen fra 18.40, med Kongeparet som de siste klokken 19.00. Der blir de tatt imot av kveldens vert, statsminister Erna Solberg. Utenfor operaen vil det være dans og musikk. 1 000 publikummere slippes inn på operataket fra klokken 16.00. Alle må være på plass til klokken 17.30, og alle må gjennom sikkerhetskontroll. Alle detaljene rundt dette, finner du i Facebook-eventen publisert av Statsministerens kontor (se lenkelisten).

Sent på kvelden, etter at festmiddagen er over, blir det fyrverkeri utenfor Operaen. Det skjer klokken 22.30.

Honnørbrygga

Du har også muligheten til å se Kongeparet og de kongelige gjestene tidligere på dagen, når de reiser ut til Kongeskipet Norge. Det skjer fra Honnørbrygga ved Rådhuskaien 10. mai klokken 11.00. 


Kongeskipet Norge tar med gjestene på et mini-cruise i skjærgården utenfor Oslo. Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix


Det danske kongeskipet, KS Dannebrog, er base for den danske kongefamilien under feiringen, og vil ligge ved kai under Akershus. Det er ikke ofte de to skipene er å se samtidig på denne måten.

Følg med på TV

Alle som ikke har muligheten til å være med på Slottsplassen eller skape stemning på Honnørbrygga, langs Karl Johans gate eller på Operataket, kan følge det hele på TV. NRK vil sende direkte begge dager fra klokken 17.20.

Det blir full dekning av underholdningen på Slottsplassen, og når gjestene ankommer gallamiddagen. Inne fra Slottet får vi se når Kongen og Dronningen hilser på gjestene, prosesjonen inn til gallamiddagen, og talene ved bordet inne i Store spisesal.

Tilsvarende følger NRK gjestenes ankomst til Operaen dagen etter og sender også høydepunkt fra regjeringens festmiddag.

 

Fakta

Ta del i feiringen

Kongeparets 80-årsdager vil sette sitt preg på Oslo sentrum 9. og 10. mai. Her kan du oppleve feiringen:

Slottsplassen 9. mai 17.30 
Alle er invitert til Slottsplassen 17.30.
Der blir det drilloppvisning med Hans Majestet Kongens Garde, og sang og musikk med Soul Children. Klokken 18.30 kommer Kongen og Dronningen ut på Slottsbalkongen sammen med mange av sine kongelige gjester. Bli med å synge bursdagssangen for Kongeparet!

Honnørbrygga 10. mai 11.00 

Kongeskipet Norge tar med seg jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden. Gjestene drar ut til Kongeskipet fra Honnørbrygga nedenfor Rådhuset. De danske gjestene reiser over fra Kongeskipet Dannebrog, som ligger ved kai under Akershus festning.

Langs Karl Johan 10. mai 18.15

Regjeringen inviterer Kongeparet og deres kongelige gjester til festmiddag i Operaen. Hans Majestet Kongens Garde fører an nedover Karl Johan. De marsjerer fra Slottet mot Operaen klokken 18.15. Fra 18.30 kjører de kongelige gjestene fra inn- og utland etter.

Operataket 10. mai  (oppmøte senest 17.30)

Vil du se gjestene ankomme Operaen, må du være tidlig ute. Det slippes 1 000 publikummere inn på Operataket fra klokken 16.00 og alle må være på plass senest 17.30. De kongelige gjestene ankommer Operaen fra 18.40, med Kongeparet som de siste klokken 19.00.

Fakta

Karl Johan stengt 

Karl Johans gate vil være stengt mellom klokken 17.00 og klokken 19.00 onsdag 10. mai. Det er viktig å ha dette i mente om man skal ferdes i området i den tidsperioden.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook