Hopp til hovedinnhold

Ny utstilling i KunstStallen

I dag åpnet Hennes Majestet Dronningen den nye utstillingen "Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940". Fra i morgen, 13. oktober, klokken 11.00 er den åpen for publikum!

12.10.2017

Den kongelige stall hadde sin storhetstid etter unionsoppløsningen. I 1940 tok hesteholdet slutt. I dag kunne Dronning Sonja ønske velkommen tilbake til en tid da hester var et like vanlig syn i Oslos gater som bilene er det i dag.

- Denne gangen har vi så å si gått til kilden, fortalte Dronningen. - Til opprinnelsen av dette bygget. Til historien om hestehold ved det kongelige hoff, som fikk nytt liv med Dronning Maud. Som dere vil se i denne utstillingen, er det bevart en rekke unike gjenstander knyttet til kongefamiliens hestehold – slik det var i aktivt bruk frem til 2. verdenskrig. Det er en stor glede for oss her på Slottet at dette nå gjøres tilgjengelig for publikum!     

Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Märtha Louise var alle til stede ved åpningen av utstillingen i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix  

Dronning Mauds store interesse for hestehold og ridning skulle gjenoppstå i familien, tre generasjoner senere. I dag er det Prinsesse Märtha Louise som bærer arven videre, og hun tok aktivt del i åpningen i dag med egne historier og tanker om ridning og om utstillingen i dialog med Dronningen. Prinsessen er også å finne i selve utstillingen, som guide på lydspor i Det kongelige selekammer. 

Åpningen i dag fikk tonefølge av jazzmusikeren Ellen Andrea Wang og Ulf Holmene, som er fagdirektør hos Riksantikvaren kåserte om Stallens historie. 

Fra utstillingen

Utstillingen viser noen av Slottets flotteste vogner, seletøy og arbeidsutstyr.

 Et hovedelement i utstillingen er en fullt forspent ekvipasje, en landauer med fire "hester" - slik det ville vært når Kong Haakon skulle til Stortinget. En slik ekvipasje er over 12 meter lang - en vanlig buss i dag er mellom 12 og 15... Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix  

Dronning Maud var svært opptatt av hestehold og en ypperlig rytter - alltid med damesal. Etter ankomsten til Norge i 1905 satte hun i gang en omfattende oppgradering av Den kongelige stall, finansiert av Kong Haakon selv. Dronning Mauds rideantrekk, -utstyr og favorittvogn er en del av utstillingen.

Dronning Mauds karjol ble levert fra vognmaker Peder Norseng på Hamar. Den hadde passasjersete bak med plass til Kronprins Olav. Foto: Jan Haug, De kongelige samlinger

 

Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang. Det unike rommet har stått nesten urørt siden hesteholdet på Slottet ble avviklet i 1940, med alt som skulle til av saler, seletøy og annet utstyr.

Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

 
I taket løper installasjonen "Hesten" laget av videokunstneren Kristin Günther. Den er til vanlig en del av utstillingen ved Kistofos-museet, men er lånt ut til Dronning Sonja KunstStall for denne utstillingen. Installasjonen utgjør et moderne innslag blant de historiske gjenstandene - men er selv inspirert av det barokke takmaleriet.


Kuskenes utstyr er også en del av utstillingen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


I morgen åpner utstillingen for publikum!

 

 

Prinsesse Märtha Louise ønsker velkommen til Det kongelige selekammer. Selekammeret har aldri tidligere vært tilgjengelig for publikum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff
Fakta

Åpningstider 2021

Vår utstilling "Kunstaudiens. Nasjonalmuseet i Dronning Sonja KunstStall" hadde sin siste visningsdag 12. september. Nå holder vi stengt en periode, men vil åpne for tradisjonsrike arrangementer når det nærmer seg jul.

Avvikende åpningstider

KunstStallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Orienteringer

De faste gruppeomvisningene i utstillingen utgår dessverre inntil videre på grunn av smittevernhensyn.

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Billetter til KunstStallen

Når KunstStallen er åpen, er billetter tilgjengelig via Ticketmaster. Noen også tilgjengelig i døren.

Prisene er som følger:

  • Voksen: 125,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17 år): 100,-

  • Barn under 6 år har gratis adgang
  • Ledsager for handikappede har gratis adgang

 

Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Fakta

Arrangementer i KunstStallen 

Dronning Sonja KunstStall har sin egen side på Facebook. Her vil du finne nærmere informasjon om utstillinger og arrangementer i Dronning Sonja KunstStall.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook