Hopp til hovedinnhold

Ny utstilling i KunstStallen

I dag åpnet Hennes Majestet Dronningen den nye utstillingen "Den kongelige stall. Hestehold og ekvipasjer 1905-1940". Fra i morgen, 13. oktober, klokken 11.00 er den åpen for publikum!

12.10.2017

Den kongelige stall hadde sin storhetstid etter unionsoppløsningen. I 1940 tok hesteholdet slutt. I dag kunne Dronning Sonja ønske velkommen tilbake til en tid da hester var et like vanlig syn i Oslos gater som bilene er det i dag.

- Denne gangen har vi så å si gått til kilden, fortalte Dronningen. - Til opprinnelsen av dette bygget. Til historien om hestehold ved det kongelige hoff, som fikk nytt liv med Dronning Maud. Som dere vil se i denne utstillingen, er det bevart en rekke unike gjenstander knyttet til kongefamiliens hestehold – slik det var i aktivt bruk frem til 2. verdenskrig. Det er en stor glede for oss her på Slottet at dette nå gjøres tilgjengelig for publikum!     

Dronning Sonja, Kronprinsesse Mette-Marit og Prinsesse Märtha Louise var alle til stede ved åpningen av utstillingen i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix  

Dronning Mauds store interesse for hestehold og ridning skulle gjenoppstå i familien, tre generasjoner senere. I dag er det Prinsesse Märtha Louise som bærer arven videre, og hun tok aktivt del i åpningen i dag med egne historier og tanker om ridning og om utstillingen i dialog med Dronningen. Prinsessen er også å finne i selve utstillingen, som guide på lydspor i Det kongelige selekammer. 

Åpningen i dag fikk tonefølge av jazzmusikeren Ellen Andrea Wang og Ulf Holmene, som er fagdirektør hos Riksantikvaren kåserte om Stallens historie. 

Fra utstillingen

Utstillingen viser noen av Slottets flotteste vogner, seletøy og arbeidsutstyr.

 Et hovedelement i utstillingen er en fullt forspent ekvipasje, en landauer med fire "hester" - slik det ville vært når Kong Haakon skulle til Stortinget. En slik ekvipasje er over 12 meter lang - en vanlig buss i dag er mellom 12 og 15... Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix  

Dronning Maud var svært opptatt av hestehold og en ypperlig rytter - alltid med damesal. Etter ankomsten til Norge i 1905 satte hun i gang en omfattende oppgradering av Den kongelige stall, finansiert av Kong Haakon selv. Dronning Mauds rideantrekk, -utstyr og favorittvogn er en del av utstillingen.

Dronning Mauds karjol ble levert fra vognmaker Peder Norseng på Hamar. Den hadde passasjersete bak med plass til Kronprins Olav. Foto: Jan Haug, De kongelige samlinger

 

Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang. Det unike rommet har stått nesten urørt siden hesteholdet på Slottet ble avviklet i 1940, med alt som skulle til av saler, seletøy og annet utstyr.

Det kongelige selekammer åpnes for publikum for første gang. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff

 
I taket løper installasjonen "Hesten" laget av videokunstneren Kristin Günther. Den er til vanlig en del av utstillingen ved Kistofos-museet, men er lånt ut til Dronning Sonja KunstStall for denne utstillingen. Installasjonen utgjør et moderne innslag blant de historiske gjenstandene - men er selv inspirert av det barokke takmaleriet.


Kuskenes utstyr er også en del av utstillingen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


I morgen åpner utstillingen for publikum!

 

 

Prinsesse Märtha Louise ønsker velkommen til Det kongelige selekammer. Selekammeret har aldri tidligere vært tilgjengelig for publikum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff
Fakta

Åpningstider 2024


Utstillingen Kongelige fotografer

 • Fra 16. februar til 23. juni:
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00
  Stengt i påsken (28.-31. mars) og 17. mai.

 • Fra 24. juni til 18. august:
  Åpent hver dag 11.00-17.00

 • Fra 19. august til 15. desember:
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

 • Julestengt
 • Fra 2. januar til 19. januar 2025
  Åpent torsdag til søndag 11.00–17.00

Avvikende åpningstider

Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Fakta

Billetter til KunstStallen

På utstilling fra 16. februar: Kongelige fotografer

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster.

 • Voksen: 140,-
 • Student: 70,-
 • Barn (6-17 år): 70,-
 • Familiebillett: 350,-
 • Barn under 6 år har gratis adgang
 • Ledsager for handikappede har gratis adgang

 • Grupper på inntil 25 personer (med omvisning): 3 500
  Ta kontakt via lenken nedenfor.

Introduksjon

Det gis en introduksjon til utstillingen klokken 13.00 på hverdager og klokken 12.00 og 14.00 i helgene (lørdag og søndag). Dette er inkludert i billetten.

Private omvisninger for grupper er mulig så langt ressursene rekker, innenfor ordinær åpningstid. Legg inn ønsker via lenken nedenfor

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook