Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i strålende vintervær

Hertugparets andre dag i Norge rommet både alvorlige tema, sport og friluftsliv. De besøkte SKAM-skolen Hartvig Nissen, hoppbakken i Holmenkollen og grillet pinnebrød ved Øvresetertjern .

02.02.2018

Dramaserien SKAM er en stor suksess, og tar opp mange viktige tema. Den spilles inn ved Hartvig Nissen videregående skole i Oslo, og dit reiste Deres Kongelige Høyheter Hertugen og Hertuginnen av Cambridge i følge med Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen i formiddag. De ønsket å snakke med elever, skuespillere og produsenter bak den populære serien. På Nissen var alle elevene samlet i skolegården for å ønske dem velkommen. 

Elever og skuespillere ved Hartvig Nissen videregående skole ønsket Hertugparet og Kronprinsparet velkommen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Effekten av SKAM

Psykisk helse er et tema som har opptatt både Hertugparet og vårt eget Kronprinspar, og SKAM tar opp mange av utfordringene unge møter i dagens samfunn. Serien har satt søkelys på en rekke vanskelige tema som identitetsproblemer, seksuelle overgrep, mobbing og spiseforstyrrelser.

Så hvilken effekt har en serie som dette? Hvordan er det å være ung i Norge i dag? Dette var spørsmål De kongelige ønsket diskutere og lære mer om på Hartvig Nissen i dag. De samtalte også med elever og helsesøstre om psykisk helse og hvordan skolehelsetjenesten arbeider.

Hertugparet og Kronprinsparet med SKAM-skuespillere i trappen på Hartvig Nissen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Lunsj på Skaugum

Kronprinsen og Kronprinsessen inviterte Hertugparet til lunsj på Skaugum før neste del av programmet tok til.

Kronprinsparet inviterte Prins William og Hertuginne Catherine til lunsj på Skaugum. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Hunden Muffins Kråkebolle benyttet anledningen til å slutte seg til selskapet.

Vintersport i Holmenkollen

Etter lunsj var det temaskifte for Hertugparet. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit tok dem til Holmenkollen for en liten innføring i norsk vintersport.

De mest kjente polarekspedisjonene har fått plass blant utstillingene på Skimuseet, og kappløpet mot Sydpolen mellom Roald Amundsen og Robert Falcon Scott i 1911 – 1912 er blant dem. Hertugparet fikk med seg både dette og en titt på Dronning Mauds skiutstyr. Dronning Maud var jo opprinnelig engelsk prinsesse og lærte å stå på ski først etter at hun kom til Norge. Læremesteren var ingen ringere enn Fridtjof Nansen.

Tidligere verdensmester Rune Velta og skihopper Anniken Mork fortalte gjestene om hva som skal til for å hoppe godt på ski. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix


Så bar det opp i selve hopptårnet. Med svimlende utsikt over Holmenkollen fortalte tidligere verdensmester Rune Velta og skihopper Anniken Mork de britiske gjestene hvordan de overvinner frykten, og hva som skal til for å hoppe langt på ski.

En faktisk demonstrasjon ble det også. Fra tribunen der Kongefamilien har sett så mange Holmenkollrenn kunne Prins William og Hertuginne Catherine se flere hopp. Den 16 år gamle Olav Dvergsdal Prestegård var en av dem som satte utfor.

Hertugparet og Kronprinsparet ser hopp fra Kongetribunen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

Avsluttet med grilling

Å være aktiv ute er noe som står mange norske hjerter nært, enten det er sommer eller vinter. Barnehager har også mange uteaktiviteter, og friluftbarnehagen ved Øvresetertjern har flere enn de
fleste.

Det ble grillet pølser og pinnebrød ved Øvresetertjern i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


I kaldt, men vakkert vintervær fikk De kongelige anledning til å være med barna og grille pølser og pinnebrød, og de små viste fram skiferdighetene sine for Prins William og Hertuginnen.  

Opplevelsene ble "livet" over Kongehusets Facebookside:


Mange hadde norske og britiske flagg med, og bidro til en fin avslutning på besøket.

 

Prins William og Hertuginne Catherine avsluttet Norgesbesøket sitt ved Øvresetertjern i ettermiddag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook