Hopp til hovedinnhold

Sterkt møte med fortiden

Kongeparet besøkte Parque de la Memoria ved bredden av Rio de la Plata i dag. Minneparken hedrer de mange tusen ofrene for militærdiktaturet i Argentina mellom 1976 og 1983.

07.03.2018

Deres Majesteter Kongen og Dronningen vandret langs muren som rommer mer enn 9 000 navn på mennesker som forsvant og/eller ble tatt av dage under militærdiktaturet. Stadig blir nye ofre identifisert og får sin egen navneplate i den lange muren ut mot elven. Ingen vet med sikkerhet hvor mange opposisjonelle som ble offer for makthavernes grusomheter, men det kan ha vært så mange som 30 000 mennesker.


Dronning Sonja leser navnene på noen av de 9 000 ofrene for militærdiktaturet som har fått navnet sitt på muren i Parque de la Memoria. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff


Minneparken er anlagt 300 meter fra den militære flyplassen som ble benyttet til de såkalte "dødsflightene". Opposisjonelle fanger ble bragt levende om bord i fly og helikopter og kastet ut over eleven og sjøen. Parken ble etablert etter initiativ fra lokale menneskerettighetsgrupper i 1998.

Ved enden av muren gikk Kong Harald og Dronning Sonja ut på en platting der de kastet blomster på elven til minne om de mange som mistet livet. På plattingen møtte Kongeparet også representanter for menneskerettighetsorganisasjoner i Argentina.

Kongeparet fikk hilse på lederen for Bestemødrene på Maiplassen, Estela de Carlotto - og flere av de andre bestemødrene - under besøket i minneparken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Næringslivssamarbeid

Men dagens program startet et helt annet sted: Dronning Sonja åpnet det store næringslivsseminaret "Norge-Argentina. Nytt partnerskap for verdiskapning". Rundt 20 norske bedrifter er allerede etablert i Argentina, og en rekke norske næringslivsledere deltar på seminaret. Målet er å bidra til økt samhandel mellom Norge og Argentina.

Dronningen pekte på viktige områder der våre land har felles interesser, og benyttet også anledningen til å understreke behovet for likestilling:

- If we really want to modernise our societies, we cannot ignore this issue. Women must have the same chance to contribute to, and benefit from, this new wave of modernisation. And this must also apply to the positions at top level.


Kong Harald, Dronning Sonja, Inger Solberg (divisjonsdirektør i Innovasjon Norge) og næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen lytter til innlegg på næringslivsseminaret. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix  


Argentinas utenriksminister Jorge Faurie var vert for seminaret som ble holdt i San Martín Palace. Den flotte bygningen er tegnet av den norskættede arkitekten Alejandro Christophersen (1866-1946). Christophersen har tegnet flere framtredende bygninger i Buenos Aires.

Samarbeid i Antarktis

Begge land har interesser og historie i Antarktis, og i dag deltok Kongeparet under seminaret "Argentina og Norge - Pionerer i Antarktis".

Det var Kong Harald som åpnet seminaret. Han kunne fortelle om flere historiske eksempler på viktig samarbeid, ikke minst i forbindelse med Roald Amundsens ferd mot sydpolen i 1911. I dag arbeider vi sammen for vern og forskning, noe som ble ytterligere styrket i dag med signeringen av en egen avtale om økt samarbeid i Antarktis og områdene rundt.

"Norway and Argentina have more than a hundred years of joint history in the Antarctic. We have a shared responsibility in the region to protect its vulnerable environment.

 - Norway and Argentina have more than a hundred years of joint history in the Antarctic. We have a shared responsibility in the region to protect its vulnerable environment. I am confident that we will continue to learn more about this unique area, and seek to ensure that it remains the most pristine and peaceful place on earth.

Byens nøkler på "Norgesplassen"

Om ettermiddagen lokal tid reiste Kongeparet til Plaza de Noruega der Buenos Aires' ordfører, Horacio Larreta, tok imot dem. Plassen er oppkalt etter Norge fordi den ligger rett ved den norske ambassaden, og den har blitt rustet opp i anledning statsbesøket. 

Det er ventet også mange fra det norske miljøet i Argentina. De hadde møtte opp å hilse på Kongeparet og overvære seremonien der ordfører Larreta overrakte Kong Harald og Dronning Sonja "byens nøkkel". Nøkkelen er et symbol på vennskapet mellom Norge og Argentina.


Dronningen fikk hilse på lille Lars Kristensen og andre fra det norske miljøet i Argentina på Plaza de Noruega. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Returarrangement

I kveld er Kongen og Dronningen vertskap for en stor middag i El Zanjón de Granados i bydelen San Telmo. Enkelte historikere mener at dette er stedet der de første bosetterne i Buenos Aires slo seg ned i 1536. Utgravinger har avdekket rester av det gamle El Zanjón, i dag er det et populært sted å arrangere kulturbegivenheter.

Lokalene er dekorert slik at gjestene skal få "vandre gjennom isen" på vei til middagen. Det er et symbol på Norge og Argentinas felles interesser i Sørishavet og Antarktis. Det blir både argentinske og norske kulturinnslag under måltidet, med oppvisning i argentinsk tango og norske takter med Frikar.

I morgen er det statsbesøkets siste dag. 

 

 

Fakta

Fakta om Argentina

Hovedstad: Buenos Aires
Største byer: Buenos Aires, Córdoba, Rosario

Størrelse: 2 780 400² (Norge: 385 186 km²)
Befolkning: ca 43,5 millioner
Språk: Spansk

Styresett: Republikk
Statsoverhode 2018: President Mauricio Macri 

Kong Olav avla statsbesøk til Argentina 18. - 21. september 1967

Forholdet mellom Norge og Argentina er godt, og forbindelsene på ulike områder er styrket de senere år, senest ved besøk av den norske utenriksministeren i 2016.

Det er økende interesse for næringssamarbeid og etablering av norske virksomheter i Argentina. 

Den argentinske eksporten til Norge består i stor grad av råvarer, herunder frukt og grønnsaker, vin, lær, mat og mineralolje. Norge eksporterer først og fremst kunstgjødsel og andre kjemiske produkter, maskiner og tekniske instrumenter. 

 

Kilde: UD

 

Argentinsk æresgarde bar norske og argentiske flagg under seremonien som innledet statsbesøket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook