Hopp til hovedinnhold

Fire nye skulpturer

I dag kunne Hennes Kongelige Høyhet Prinsessen avduke hele fire nye skulpturer i Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark.

07.06.2018

Hennes Majestet Dronning Sonja ønsket alle velkommen til seremonien:

- Gratulerer med dagen til Norah, Nicklas, Oliver, Julian, Kristoffer, Helene og Christian! Dere har fått ideene deres realisert blant 1000 innsendte bidrag til konkurransen – Bravo!

Dronning Sonja holdt velkomsttale før de begge ønsket velkommen til parken. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

De unge kunstnernes familie og klassekamerater var gjester i parken under avdukingen, der de ble traktert med boller og saft før selve avdukingen tok til.

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark er en egen del av Slottsparken. Alle skulpturene her er tegnet av barn, for så bli realisert av håndverkere. Skulpturene blir til gjennom tegnekonkurranse blant barn i 5. og 6. klasse i alle landsdeler. I dag var turen kommet til vinnerne fra Østlandet.

De nye skulpturene

- Vi er svært stolte og glade for at barn og voksne – for all fremtid – vil kunne glede seg over disse flotte skulpturene – som på ulikt vis forteller noe om hva barn og unge i vår tid er opptatt av, sa Dronningen. - Man kan ta på dem, fabulere over dem, vandre blant dem, klatre og klyve – og i det hele tatt: Få en kunstopplevelse i denne parken som både vi, byens befolkning og tilreisende er så glad i.

Så ble alle skulpturene avduket av Prinsessen, en etter en, med trommevirvel og fanfare fra Forsvarets stabsmusikkorps.

Instrument

"Instrument" er formgitt av Norah Hansen som går i 5. klasse ved Kringler-Slattum skole i Nannestad kommune, Akershus. Skulpturen er laget av glass.

Norah fra Akershus står bak glasskulpturen "Instrument". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Juryen sier:
"Instrument" er en vakker abstrakt form. Den er grasiøs og skaper undring. Valg av materialet glass er originalt og spennende.

Mitt mot

"Mitt mot" er formgitt av Christian Mathias Andresen i 5. klasse på Moss Internasjonale skole i  Østfold. Skulpturen er støpt i bronse.

Dronningen og Prinsessen med Christian, som har formgitt "Mitt mot". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen Det kongelige hoff

Juryen sier:
"Mitt mot" er et personlig bidrag som skaper et bilde som vi alle kan kjenne oss igjen i. Den smeltende mannen er svært uttrykksfull og hjelper oss til å se at alle kan føle seg usikker, nervøs og utilpass.

Jordas hånd

"Jordan hånd" er formgitt av Helene Brudevoll i 6 b fra Botne skole i Holmestrand kommune, Vestfold. Skulpturen er hogget i stein.

Prinsesse Ingrid Alexandra avduker "Jordas hånd", formgitt av Helene fra Vestfold. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Juryen sier:
"Jordas hånd" er et viktig bidrag til parken. Skulpturen viser et engasjement for verden vi lever i og minner oss på at vi som forvaltere må ta ansvar og verne om den.

Den store marken

"Den store marken" er formgitt av Nicklas Eskedal-Christophersen, Oliver Kristoffer Brækken, Julian Malachi Kumar Karpis og Kristoffer Bentzen-Lunder fra 5 c på Eikeli skole i Bærum kommune, Akershus. Skulpturen er støpt i bronse.

Dronningen og Prinsessen i prat med de fire guttene bak "Den store marken". Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Juryen sier:
"Den store marken" er en morsom og tankevekkende skulptur. Skulpturen løfter fram en av mange viktige skapningen som er med å holde jorden vår fruktbar. Utførelsen er leken og dynamisk.

En egen skulpturpark for barn 

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark ble etablert i anledning Kongeparets 25-årsjubileum i 2016, og åpnet av Hans Majestet Kongen. I talen sin den gangen sa Kong Harald dette om de første skulpturene: - De er her for dere, de er til å ta på og leke med, og ikke bare til pynt.  

Mang en barnehage har lagt turen om disse skulpturene - klatret på kaninen, ridd på reven, tittet opp på regnbuen og studert mannen uten ansikt. Skulpturene er også svært populære motiver blant parkens gjester. Det samme blir nok tilfelle med dagens flotte tilskudd!

Skulpturparken er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook