Hopp til hovedinnhold

Delte ut forskningspriser

Hans Majestet Kongen delte ut Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser til Torbjørn Omland og Knut Engedal i dag. Utdelingen fant sted ved en seremoni i Det Norske Teatret i Oslo. 

05.02.2019

Nasjonalforeningen for folkehelsen deler hvert år ut en pris for forskning på hjerte- og karsykdommer og en pris for forskning på demens. På denne måten ønsker foreningen å stimulere forskningen på disse viktige områdene.

Kong Harald overrekker Folkehelsens Hjerteforskningspris 2019 til professor Torbjørn Omland (t.v.) og Demensforskningsprisen til professor emeritus Knut Engedal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Prisene tildeles en forsker eller forskningsgruppe i Norge som har oppnådd betydelige resultater på sitt felt og bidratt til å øke kunnskapsgrunnlaget. Hjerteprisen ble delt ut første gang i 1999, mens Demensprisen kom til i 2016.

Hver av prisene består av et beløp på 200 000 og et grafisk blad. Prisbeløpet skal brukes til forskningsrelatert arbeid.

Prisutdeling

Kong Harald ble tatt imot av Oslos ordfører, Marianne Borgen, og Nasjonalforeningens leder Stein Evensen, som også holdt åpningstalen under prisseremonien. 

Professor Torbjørn Omland (t.v.) og professor emeritus Knut Engedal mottok Folkehelsens forskningspriser 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Prisvinnerne

Professor Torbjørn Omland ble tildelt hjerteforskingsprisen for 2019. Omland er spesialist i indremedisin og i hjertemedisin, og er tilknyttet Universitetet i Oslo.

Demensforskningsprisen for 2019 ble tildelt professor emeritus i alderspsykiatri, Knut Engedal. Engedal ledet et statlig utviklingsprogram om alderspsykiatri fra 1992 til 1996, og har vært faglig koordinator ved Nasjonalt kompetansesenter for aldersdements. 

Begge prisvinnerne holdt faglige innlegg under utdelingen. Professor Omland med foredraget "Kan hjerteskade etter brystkreftbehandling forebygges?" og professor Engedal med "Demensforskning nytter".

Det musikalske innslaget under seremonien besto av "Att angöra en brygga" og "La vie en rose", begge ved Lena Petterson, Einar Thorbjørnsen, Øystein Madsen og Torstein Ellingsen.

Lena Petterson sang under seremonien. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook