Hopp til hovedinnhold

100-årsjubileum på Stord

I dag reiste Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon til Kværner på Stord for å delta i feiringen av verftets 100-årsjubileum. 

23.08.2019

Jubileet ble markert med en stor grillfest, der nærmere 1500 personer deltok i feiringen. Gjestelisten besto blant annet av ansatte ved verftet, samarbeidspartnere og representanter fra det lokale historielaget.

Det startet med sild

Historien til verftet på Stord startet i 1919 da tre brødre startet sildeoljefabrikk. Det skulle bli starten på et industrieventyr: I dag er Kværner Stord Norges største offshoreverft. Via skipsbygging på midten av 1900-tallet opparbeidet verftet seg kompetanse og kapasitet, og når nasjonen fant olje omstilte verftet seg til å også kunne levere til denne nye næringen.

Kronprinsen fikk se jubileumsutstillingen "Industri gjennom 100 år" under besøket. Foto: Det kongelige hoff

Omstilling har vært en gjennomgangstone for verftet på Stord. Dette fikk Kronprinsen lære mer om av den 96 år gamle lederen av det lokale historielaget, Leif Nilsen. Nilsen har vært engasjert i virksomheten i 73 år, først 43 år som ansatt og så 30 år på dugnad og som leder av historielaget.

Det startet med sild... Mange historiske bilder inngår i jubileumsutstillingen. Foto: Kværners arkiv / Det kongelige hoff

Grønt skifte

Kronprinsen fikk også orientering om flere av verftets pågående prosjekter og innsikt i hvordan Kværner omstiller seg for å kunne bidra til det grønne skiftet, blant annet ved å kunne bidra til satsningen på havvind.

I gratulasjonstalen sin la Kronprinsen vekt på den vestlandske stå-på-viljen og omstillingsevnen som har ført verftet på Stord fra en sildoljefabrikk til et ledende offshoreverft.

Kronprinsen holder jubileumshilsen på verftet. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Hjørnesteinsbedriften på Kjøtteinen er norgeshistorie, konstaterte Kronprins Haakon, - og en viktig del av fortellingen om det moderne Norge. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook