Hopp til hovedinnhold

Åpnet "Drømmen om Norge"

Prinsesse Astrid, fru Ferner åpnet den nye utstillingen i KunstStallen i kveld. Den forteller historien om Kong Haakon og Dronning Maud gjennom fotografier, kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger. Og foxtrot.

10.10.2019

Dronning Maud var svært glad i å danse. I dag åpnet Prinsesse Astrid, fru Ferner utstillingen til lyden av Dronning Mauds gamle favoritt: foxtrot.

Prinsesse Astrid sveivet i gang en av de gamle platespillerne - og åpnet med det høstens utstilling i Dronning Sonja KunstStall. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Gjestene fikk også se hvordan det skal gjøres:

Caroline Johnsen og Audun Kveberg viste gjestene foxtrot - en av Dronning Mauds favoritter. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

"Drømmen om Norge"

Mange hadde en drøm om Norge fram mot 1905. Gjennom fotografier, kunst og andre gjenstander forteller utstillingen historien om den danske prinsen og den engelske prinsessen som ble Norges nye kongepar i et selvstendig Norge i 1905. Vi følger dem helt fram Dronning Mauds død i 1938 og forlater Kong Haakon ved krigsutbruddet i 1940. 

Sjef for De kongelige samlinger, Sigurd Sverdrup Sandmo innleder om utstillingen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Drømmen i dag

For mange lever Drømmen om Norge videre hos den enkelte. Iman Meskini, kjent for mange som Sana fra serien Skam, talte ved åpningen i dag og fortalte om sin drøm om Norge. 

- Min drøm om Norge er at vi skal klare å respektere hverandre uansett hva noen har på seg, uansett hvordan noen ser ut på utsiden og uansett hvordan noen føler seg på innsiden så lenge det ikke skader eller krenker noen. Vi er alle sammen forskjellige og unike på hver vår måte. Det er det som gjør oss sterke sammen, det er det som skaper et mangfold, sa Meskini. 

Iman Meskini fortalte om sin drøm om Norge. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

Et mangfold av gjenstander 

De kongelige samlinger rommer flere hundre tusen små og store enkeltgjenstander. Her er kunstskatter og bruksgjenstander, ikoniske fotografier og levd liv. Utstillingen er en fortelling om det nye norske monarkiet fra 1905, sett gjennom en liten andel av de mange gjenstandene De kongelige samlinger rommer. Blant gjenstandene som vises fram, er noen av de fantastiske gavene det nye kongeparet mottok til kroningen i 1906.

En av fire identiske urner gitt til Dronning Maud ved kroningen i 1906. Foto: Kjartan Hauglid, Det Kongelige Hoff


Utstillingen åpner for publikum i morgen klokken og står fram til slutten av januar. Den vil være åpen fra onsdag til søndag, fra klokken 11.00 til 17.00. Det er omvisninger i utstillingen klokken 13.00 og klokken 15.00 - inkludert i billetten. 

 

Dronning Maud elsket å danse - blant annet foxtrot - noe gjestene fikk oppleve under kveldens åpning. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff
Fakta

Åpningstider 2021

Vår utstilling "Kunstaudiens. Nasjonalmuseet i Dronning Sonja KunstStall" hadde sin siste visningsdag 12. september. Nå holder vi stengt en periode, men vil åpne for tradisjonsrike arrangementer når det nærmer seg jul.

Avvikende åpningstider

KunstStallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Orienteringer

De faste gruppeomvisningene i utstillingen utgår dessverre inntil videre på grunn av smittevernhensyn.

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Billetter til KunstStallen

Når KunstStallen er åpen, er billetter tilgjengelig via Ticketmaster. Noen også tilgjengelig i døren.

Prisene er som følger:

  • Voksen: 125,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17 år): 100,-

  • Barn under 6 år har gratis adgang
  • Ledsager for handikappede har gratis adgang

 

Dronning Sonja KunstStall. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook