Hopp til hovedinnhold

Åpnet Finnmarksløpet og Borealis vinterfestival

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet Borealis vinterfestival og Finnmarksløpet i Alta torsdag. Finnmarksløpet er verdens nordligste trekkhundløp og har blitt arrangert hvert år siden 1981.

06.03.2020

Nærmere 120 deltakere står i år på startstreken til Finnmarksløpet. Finnmarksløpets åpne klasse  går hele 1200 km med opptil 14 hunder foran sleden, og går tvers over Finnmark fylke, fra Alta til Kirkenes og tilbake. I tillegg arrangeres det en 500 km-klasse og en juniorklasse på 205 km.

Trekkhundløp er en meget utfordrende øvelse, som krever mye av både fører og hunder.

Torsdag kveld var det duket for den offisielle åpning av både Finnmarksløpet og Borealis vinterfestival i Sentrumsparken i Alta. Elever og lærere ved Alta videregående skoles linje for musikk, dans og drama. Huset og Alta Kulturskole stod for åpningsshowet, som i år tok utgangspunkt i historien om utbygginga av Kautokeino/Alta-vassdraget, sett fra bygda Masi sitt perspektiv.

På scenen i Sentrumsparken ble alle utøverne som skal legge ut på årets løp presentert, før Kronprins Haakon erklærte Finnmarksløpet og vinterfestivalen for åpnet.

Kronprins Haakon stod for den offisielle åpningen av Borealis Vinterfestival og Finnmarksløpet i Sentrumsparken i Alta torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix.

Finnmarksløpet og vinterfestivalen forener mye av det aller beste og viktigste i livet og samfunnet vårt: frivillig innsats, kultur, friluftsliv, å ha det gøy, utholdenhet, samspill mellom mennesker og dyr. Dessuten er det viktig for reiseliv og næring, og trekker internasjonal oppmerksomhet til regionen, sa Kronprinsen under den offisielle åpningen. 

Kronprins Haakon åpnet også Finnmarksløpet i 2010. 

NHO Arktis årskonferanse

Fredag formiddag var Kronprinsen til stede under åpningen av NHO Arktis årskonferanse i Alta. 

NHO Arktis årskonferanse - sjekkpunkt Finnmarksløpet skal sette søkelys på muligheter og konkrete løsninger for fremtidens næringsliv og et bærekraftig Norge.

Kronprinsen åpnet NHO Arktis årskonferanse der bærekraftig næringsutvikling og fremtidens Nord-Norge ble diskutert. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

- Når vi snakker om mulighetene knyttet til næringsvirksomhet i Nord-Norge, så er det jo egentlig det beste av det norske vi snakker om, sa Kronprinsen i sin åpningstale og la vekt på balansen mellom bruk og vern av ressursene. 

Konferansen er et samarbeid mellom NHO Arktis, Finnmarksløpet, Laks er viktig for Finnmark og Alt Næringsforening og samler næringslivsaktører for å diskutere bærekraftig næringsutvikling og fremtidens Nord-Norge. 

Besøket til Alta ble rundet av med en omvisning i Finnmarksløpets Siida i Sentrumsparken. Her fikk Kronprinsen en omvisning i skulpturparken og selv prøve seg som skulptør.

I parken møtte han også juniorkjører i Finnmarkløpet Ida Krempig og en av hundene hun har med seg under årets løp.

Kronprinsen fikk en omvisning i Skulpturparken i Finnmarksløpets Siida fredag. Der fikk han også selv prøve seg som skulptør. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook