Hopp til hovedinnhold

Kronprins Haakon på Fosen

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten åpnet i dag Stadsbygd omsorgssenter på Fosen i Trøndelag. Kronprins Haakon dro så videre til Vanvikan, hvor han besøkte to gründerbedrifter.

19.10.2020

Kronprins Haakon ble ønsket velkommen til Stadsbygd og Indre Fosen av ordfører Bjørnar Buhaug og eldrerådets leder Per Trondstad.

Møtte beboere

Omsorgssenterets eldste beboer, Kissi Brødreskift (105 år), var også med i velkomstkomiteen. Det var hun som holdt snoren sammen med eldrerådets leder da Kronprinsregenten foretok den offisielle åpningen av det nye omsorgssenteret på Stadsbygd.

– Med dette erklærer jeg Stadsbygd omsorgssenter offisielt åpnet, sa Kronprins Haakon da han klippet av snoren, etterfulgt av kraftfull sang fra Stadsbygd mannsangerforening.

Kronprins Haakon klipper over snoren til Stadsbygd omsorgssenter og erklærer senteret for offisielt åpnet. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Inne i det nye bygget ventet en samtale med to av beboerne, Frida Finserås og Sverre Wemundstad. Deres nye hjem rommer 40 boenheter, base for hjemmetjeneste og fellesarealer. Utenfor de private uteoppholdsplassene er det sansehage og jordbrukslandskap – og på oppholdsplassen Solplassen er bygdas befolkning velkomne.

De to beboerne fortalte Kronprins Haakon at de trivdes og ble tatt godt vare på av de ansatte.

Frida Finserås forteller at hun trives i sitt nye hjem. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

– Tenkt spesielt mye på de eldre

Kronprinsregenten ville også vite hvordan de som bor her har opplevd de siste månedene, noe han også kom inn på i talen han holdt under lunsjen.

– Jeg er imponert over måten både unge og eldre over hele landet har taklet denne situasjonen på. Når dette er over, skal vi begynne å klemme hverandre igjen og være sammen i storfamilien, i korene og klubbene. Det tror jeg vi alle gleder oss til, sa Kronprins Haakon og fortsatte:

– Jeg har tenkt spesielt mye på de eldre – og håper at det tross alt går bra. Dessverre er det ikke over enda. Vi må fortsette å være forsiktige og tålmodige. Og så kan vi heldigvis samles og få noen fine stunder – som å være sammen her i dag, avsluttet han med å si.

Førerløse traktorer, fly og båter

Etter den offisielle åpningen på Stadsbygd besøkte Kronprinsregenten Vanvikan og de to gründerbedriftene Autoagri og Robotic Services.

Daglig leder i Robotic Service presenterer bedriften sin. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Begge selskaper jobber med utvikling av robotprodukter til bruk både på land og til havs – i landbruket og i Forsvaret. Selskapene samarbeider blant annet med utvikle og produsere førerløse traktorer, og Kronprins Haakon fikk selv prøve å styre førerløse båter i Trondheimsfjorden fra land.

Kronprins Haakon tester førerløs beltevogn under besøket i Vanvikan. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

På vei til Trondheim fikk Kronprinsregenten en omvisning om bord på hybridferga MF Lagatun.

Besøket i Trøndelag fortsetter i morgen. Da besøker Kronprinsregenten den tidligere fangeleiren Falstad i anledning 75-årsmarkeringen for frigjøringen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook