Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen åpnet utstillingen «Kongens biler»

– Velkommen til «Kongens biler». Dette er en utstilling vi har gledet oss veldig til å vise fram, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon under omvisning i Dronning Sonja KunstStall i dag.

10.02.2022

I morgen åpner dørene for «Kongens biler. Kjøretøy gjennom fire generasjoner». Utstillingen viser høydepunkt fra Kongehusets bilpark fra 1913 til i dag.

Presse og inviterte gjester fikk i dag en omvisning i utstillingen av Kronprinsen.

Kronprins Haakon viser rundt i utstillingen "Kongens biler". Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Utstillingen er en historie om teknologisk utvikling, om nyvinninger, elektriske biler og design.

– Dette er antakelig den første bilen som vi har hatt i vår familie – i Norge, sa Kronprins Haakon og pekte på en gul Mini-Cadillac fra 1912.

Lekebilen ble gitt av Dronning Alexandra av Storbritannia til barnebarnet sitt, Kronprins Olav. Kronprinsen har selv fått gleden av å sitte bak rattet. Den hadde en toppfart på 20 km/t og rekkevidde på 25 kilometer. Om vi tar lekebilen med i beretningen, var Kongehusets aller første bil faktisk en elbil.

Kronprins Olav i sin elektriske Cadillac på Bygdø Kongsgård. Foto: Det kongelige hoffs fotoarkiv

Kong Haakons Minerva fra 1913 regnes som Kongehusets første bil, og bor til daglig på Teknisk Museum sammen med Mini-Cadillacen.

På rekke og rad står ikoniske biler, som «bryllupsbilen» A5 Lincoln Continental Convertible fra 1966, bilparkens skjulte skatt Packard One Eighty fra 1942 – kjøpt under krigen og i aktiv tjeneste til lang utpå 2000-tallet, og A1 Buick Roadmaster fra 1939, som nok er den mest kjente av Kongehusets biler. Nummerskiltet A-1 er uløselig knyttet sammen med freden, friheten og Kongens hjemkomst 7. juni 1945.

Kronprins Haakon viser rundt i utstillingen "Kongens biler". Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Historisk film og fotografier forteller historien om møter mellom konge og folk. De viser sentrale begivenheter der kjøretøyene har stått i sentrum.

Den kongelige kortesjen med A-1 i spissen kjører gjennom Torggata ved Kong Haakons hjemkomst til Norge 7. juni 1945. Foto: NTB

Utstillingen står fram til 15. mai.

 

Fakta

Åpningstider 2023

På utstilling i Midtstallen: Slottets håndverk

  • Åpent torsdag til søndag, 11.00–17.00.

Avvikende åpningstider

Midtstallen er et lite lokale og holder derfor stengt i periodene der en utstilling tas ned og en ny settes opp. Det hender også at vi må stenge på grunn av lukkede arrangementer. Endringer i åpningstidene finner du på Facebook og her på Kongehuset.no 

Dronningen i Dronning Sonja KunstStall under monteringen av første utstilling. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.
Fakta

Billetter til KunstStallen

På utstilling i Midtstallen: Slottets håndverk

Billetter er tilgjengelig via Ticketmaster og i døren.

  • Voksen: 125,-
  • Honnør/student: 100,-
  • Barn (6-17 år): 60,-

  • Barn under 6 år har gratis adgang
  • Ledsager for handikappede har gratis adgang

  • Grupper på inntil 30 personer (med omvisning): 3 000
    Ta kontakt via lenken nedenfor.

Introduksjon

Det gis en introduksjon til utstillingen klokken 13.00 på hverdager og klokken 12.00 og 14.00 i helgene (lørdag og søndag). Dette er inkludert i billetten.

Private omvisninger for grupper er mulig så langt ressursene rekker, innenfor ordinær åpningstid. Legg inn ønsker via lenken nedenfor

Dronning Sonja KunstStall ligger i Parkveien 50. Foto: Nina Ilefeldt, Det kongelige hoff
Fakta

Nyhetsbrev fra De kongelige samlinger

Har du lyst til å få nyheter fra De kongelige samlinger på e-post? Da kan du registrere deg via pekeren nedenfor. Da får du 5-6 nyhetsbrev i året med tips om kommende omvisninger, utstillinger og arrangementer ved Det kongelige slott, Dronning Sonja KunstStall og Oscarshall.

Du kan når som helst avslutte abonnementet ditt. Du finner lenke for dette nederst i hvert nyhetsbrev. Der finner du også kontaktinformasjon om du har innspill eller behov for litt bistand.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook