Hopp til hovedinnhold

Dronningen åpnet det nye Nasjonalmuseet

– I dag får vi alle et nytt hus, og kunsten får et nytt hjem. Et bygg hvor drømmer kunne oppstå i samme øyeblikk som Kronprinsessen og jeg la ned grunnstenen for seks år siden, sa Hennes Majestet Dronningen da hun åpnet det nye Nasjonalmuseet i dag.

11.06.2022

Åpningsseremonien fant sted på Museumsplassen foran museet, og Hans Majestet Kongen og Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede for å markere åpningen av Nordens største kunstmuseum.

Dronningen talte under åpningen av Nasjonalmuseet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

– I det fysiske ligger møtets kraft. Både med kunsten, med oss selv og med hverandre. I disse rommene skal mennesker møtes. Fremmede skal streife hverandres blikk og ane: Du har sett. Jeg har sett. Og sammen erkjenne: Vi er ikke alene, sa Dronning Sonja i åpningstalen sin.

Sammen med museumsdirektør Karin Hindsbo stod Dronningen for snorklippingen og erklærte Nasjonalmuseet for åpnet.

Dronningen klippet snoren og erklærte Nasjonalmuseet for åpent. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.

Det nye Nasjonalmuseet samler eldre og moderne kunst, arkitektur, design, kunsthåndverk og samtidskunst under samme tak. Museet er tegnet av arkitekt Klaus Schuwerk fra arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk, og Statsbygg har vært byggherre. Bygget er sentralt plassert og synlig i bybildet, og samlingen skal gi et helhetlig perspektiv på vår nasjonale kunst- og kulturhistorie.

Statsminister Jonas Gahr Støre talte også under åpningsseremonien.
Iman Meskini var konferansier, og Marja Mortensson og Beharie, sammen med strykere, stod for musikalske innslag.

Både Kongeparet og Kronprinsparet var til stede under åpningsseremonien på Museumsplassen utenfor det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Norges nye nasjonalmuseum
11. juni åpnet Nasjonalmuseet dørene også for publikum. Med det nye Nasjonalmuseet får hele Norges samling av kunst, arkitektur og design et felles hjem. Rundt 6500 verk fra samlingen av eldre, moderne og samtidig kunst, arkitektur, kunsthåndverk og design vises i en samlingspresentasjon som spenner over 86 rom og to etasjer. Her vises kunst fra oldtiden og frem til i dag.

På toppen av museet ligger Lyshallen, kledd i marmorglass og som kan lyses opp fra innsiden på kveldstid.

Store rom og svært ikoniske verk er på plass i det nye Nasjonalmuseet. Foto: Geir Olsen / NTB

Åpningsutstillingen Jeg kaller det kunst viser verk fra 150 samtidskunstnere som virker i Norge, kunstnere som før de ble antatt til utstillingen ikke var innkjøpt til museets samlinger.

Det nye Nasjonalmuseet er en videreføring av Nasjonalgalleriet, opprettet som Norges første offentlige kunstmuseum av Stortinget i 1837. Senere ble dette, sammen med Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, og Museet for samtidskunst, slått sammen til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2003.

La ned grunnsteinen i 2016
Dronningen og Kronprinsessen deltok sammen under grunnsteinsseremonien for det nye Nasjonalmuseet i 2016. Sammen la de ned grunnsteinsskrinet – et skrin som inneholder et fargetrykk av Norges riksvåpen, tegninger av bygget, byggedokumenter, et årssett av frimerker, invitasjonen og gjestelisten for grunnsteinsnedleggelsen.

Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit plasserte grunnsteinskrinet i en ryggsekk som ble plassert der grunnsteinen ble lagt ned på museumstomten i 2016. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

I går var Dronningen og Kronprinsparet til stede under en offisiell åpningsmiddag for inviterte gjester. I forkant av middagen fikk gjestene en kort omvisning i noen av Nasjonalmuseets utstillingssaler.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook