Hopp til hovedinnhold

Prinsessen: – Sammen skaper vi det Norge vi er så glad i

Rundt 200 gjester er samlet på Slottet i kveld for å feire Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag. Prinsessen brukte sin tale til å snakke om det fine med å vokse opp i Norge og at alle har en plass i dette samfunnet.

17.06.2022

– Noe av det fineste med Norge er demokratiet vårt. Det at vi kan tro på det vi vil. Det at vi kan si det vi vil. Og det at vi kan være glad i de vi vil, sa Prinsesse Ingrid Alexandra og fortsatte.

– Jeg er så heldig at jeg har fått vokse opp i Norge.

Prinsessen trakk frem møter med mennesker rundt om i landet og fine opplevelser i naturen – som surfing på Unstad i Lofoten, varme sommerdager på Sørlandet og snøkledde fjell i Røldal.

Prinsessen taler under feiringen av hennes myndighetsdag. Foto: NRK

– Vi har alle en plass i dette samfunnet. Vi er forskjellige, vi har fått forskjellige roller, og vi kan forskjellige ting. Sammen skaper vi det Norge vi er så glad i, sa hun til slutt.

Prinsesse Ingrid Alexandra takket sine nærmeste for støtte, omsorg og gode opplevelser.

Les hele Prinsessens tale

En midtsommernattsdrøm

Kongelige gjester fra Europa, representanter fra det offisielle Norge og organisasjoner, samt familie og venner var samlet på Slottet for å feire Prinsessens myndighetsdag 21. januar.

Kongefamilien sammen med familie og utenlandske kongelige gjester. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Feiringen var utsatt til denne uken på grunn av pandemien. I går holdt regjeringen et festarrangement på Deichman Bjørvika, og i dag inviterte Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen til gallamiddag.

Gjestene ble møtt av lys og blomster da de ankom Slottets hovedport – «En midtsommernattsdrøm» var tema for kveldens dekor.

I Store spisesal på Slottet var det dekket til 199 personer – med gulrottartar, asparges og kamskjell, kveite og norske jordbær på menyen.

Dronning Sonja ankommer gallamiddagen ledsaget av Kronprins Haakon. Dronningen var kveldens første taler. Foto: Lise Åserud / NTB

Dronning Sonja ønsket alle velkommen og ga Prinsesse Ingrid Alexandra noen ord på veien.

– Du har alle forutsetninger for å ta kloke valg og til å få et liv som blir godt både for deg, dine nærmeste og dem du en dag skal være dronning for, understreket Dronningen i sin tale til arveprinsessen og barnebarnet.

– Jeg håper du alltid vil ha dine egne rom der du kan kjenne deg helt fri, der du kan hente næring, hvile og inspirasjon – slik jeg gjennom mitt liv har hatt det i naturen, spesielt i fjellet, og i kunsten. Et slikt rom har alle mennesker behov for.

Les hele Dronningen tale

På 18-årsdagen i januar observerte Prinsesse Ingrid Alexandra et statsrådsmøte under Kong Haralds ledelse – noe Kongen tok opp i sin tale.

– For første gang var du med i statsråd, heldigvis uten vetorett – siden man aldri vet hva som kan komme fra en så engasjert ung dame som deg. Det var riktig hyggelig og folksomt oppe ved bordenden i statsrådssalen – da du og pappa tok plass på hver deres side av meg, sa Kong Harald til latter fra salen.

Kong Harald holder tale for Prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Denne festdagen i januar kjente jeg virkelig på styrken og tryggheten i at slekt skal følge slekters gang. Men dere må nok holde ut med meg litt til. Og forhåpentligvis kan jeg fremdeles være til hjelp om det er ting du lurer på, kjære Ingrid, sa han i talen til barnebarnet.

Les hele Kongens tale

Løftet fram de unge

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit holdt en personlig og rørende tale til datteren. De sendte også en hilsen til alle unge mennesker i landet – og trakk spesielt fram Prinsessens årskull – 04’erne.

– Husk at dere alle må ta vare på hverandre og ha tro på dere selv når dere skal skape det som skal bli fremtidens Norge. Det er deres mulighet og ansvar å skape det samfunnet dere ønsker dere. Og dere skal vite at både Haakon og jeg kommer til å heie dere frem, sa Kronprinsessen.

Les hele Kronprinsparets tale

Kronprinsparet holder sin tale for Prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I tillegg talte mormor Marit Tjessem og stortingspresident Masud Gharahkhani, som avsluttet talen med å ønske Prinsessen til lykke med dagen og alt godt for fremtiden på vegne av Stortinget og det norske folk.

Middagen ble avsluttet med bursdagssang. Artisten Metteson fikk meg seg hele salen på "Hurra for deg".

Senere i kveld ble det polonese og flere musikalske innslag.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook