Hopp til hovedinnhold

Åpnet NOR-Fishing 2022

Hennes Majestet Dronningen sto for den offisielle åpningen av fiskerinæringens største og viktigste møteplass i dag. Der vanket det både nydampede blåskjell og sukkerterte av tang.

23.08.2022

Messen har vært et viktig møtested for næringen siden 1960 og er i dag en av verdens ledende messer for fiskeriteknologi. I år er det samlet 528 utstillere fra vel 30 land i Trondheim Spektrum.

Det grønne skiftet står i sentrum. Hvordan dette påvirker fiskeribransjen med bærekraftig forvaltning, nye muligheter innen teknologi, materialbruk og energi diskuteres i foredrag og møter på messen. Det gjør også sjømat av både tradisjonelle og mer uvante råvarer.

Under åpningsseremonien der blant annet fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran talte, fikk Dronningen også overvære utdelingen av Innovasjonsprisen 2022. Bluewild AS og Ulstein Design & Solutions AS fikk prisen for fartøyet ECOFIVE (ECO-friendly Fishing Vessel). Juryen berømmer blant annet "ambisiøse krav til lavest mulig forbruk av energi, høyest mulig utnyttelse av fangsten, uttak av ernæringsverdi og høyest mulig kvalitet på sluttproduktet".

Besøkte utstillere

Dronning Sonja besøkte flere av utstillerne, blant annet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU. Ved deres stand fortalte Katharina Nøkling-Eide, som er stipendiat ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap, om viktigheten av å bruke ressurser fra havet for å få til en bærekraftig fremtid.

Katharina Nøkling-Eide byr Dronningen på sjømat av utradisjonelle råvarer. Foto: Per Henning/NTNU

Ikke minst tang og tare har mange bruksområder - også som mat. Tang og Tare er makroalger og det finnes omtrent 450 arter i Norge. Dronningen fikk prøvesmake boller laget av alginat. Alginat er salter av alginsyre, og utvinnes av tang og tare.

Også for barn og unge

Nor-Fishing har invitert klasser fra barne- og ungdomsskolen til å delta på et lærerikt program kalt Nor-Fishing for the Youth. Dronning Sonja fikk ta del i undervisningsopplegget som blant annet handlet om:

  • Hvorfor det er viktig å ta vare på havet
  • Hvordan alle kan bidra til bærekraftig hav og havbruk
  • Hvor enkelt det er å lage god mat med fisk og sjømat
  • Biologisk mangfold i eget nærmiljø

Dronningen tok del i undervisningsopplegget for barna på "Nor-Fishing for the Youth". Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Unge kokker lærte barn og unge å lage mat med råvarer fra havet, og Dronningen fikk smake både kaker laget på tang og nydampede blåskjell. 


Dronningens besøk til Trondheim ble avsluttet med lunsj i Erkebispegården. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook