Hopp til hovedinnhold

Dronningen besøker USA

Hennes Majestet Dronning Sonja er på offisielt besøk i Minnesota. Fredag markerte hun åpningen av et nytt arkiv med materiale fra den norske immigrasjonen til USA.

15.10.2022

En av seks innbyggere i Minnesota, rundt 870 000 mennesker, har sine røtter i Norge. En av institusjonene med norsk rotfeste er St. Olaf College, grunnlagt av norske innvandrere i 1874. Universitetet har beholdt sine nære bånd til Norge og underviser blant annet i norsk kultur, historie og språk. 

President David Anderson og flere hundre studenter ønsket Dronningen velkommen til St Olaf College. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Historiske samlinger

Dronning Sonja besøkte St. Olaf College fredag for å markere åpningen av det nye arkivet for historiske samlinger. Arkivet er spesielt konstruert for å ta vare på historisk materiale på forsvarlig og vil stå helt ferdig i løpet av høsten.

Dronning Sonja fikk en liten smakebit på noen av arkivets skatter da norskstudenter leste høyt fra noen av «Amerikabrevene» under seremonien. To studenter holdt presentasjoner på norsk og imponerte med sine språkferdigheter.

President David Anderson og Dronning Sonja markerer åpningen av det nye historiske arkivet ved St. Olaf College. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Det nye arkivet er et samarbeid med the Norwegian-American Historical Association (NAHA). NAHA ble grunnlagt i 1925 for å markere hundreårsjubileet for migrasjonsbølgen fra Norge til USA. I dag er deres samling av brev, dagbøker, fotografier og annet materiale er en uvurderlig kilde til kunnskap om den norske immigrasjonen.

President David Anderson ga Dronningen en omvisning i arkivet og en liten utstilling av dokumenter relatert til etableringen av samlingen i 1925. Dronning Sonja fikk også høre om noe av arbeidet som gjøres i forbindelse med den planlagte feiringen av tohundreårsjubileet for innvandringen i 2025.

Dronningen fikk se en utstilling av dokumenter relatert til etableringen av samlingen i 1925. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Dette er fjerde gang Dronning Sonja besøker St. Olaf College. To besøk ble avlagt i følge med Hans Majestet Kongen i 2011 og 2008. Første gangen var som Kronprinsesse i 1978. 

Møte med guvernøren

Hennes Majestet innledet det offisielle besøket torsdag da hun ble tatt imot av Minnesotas guvernør Tim Walz i State Capitol. Walz er Minnesotas 41. guvernør og representerer det demokratiske partiet.

Sterke bånd og satsninger i samarbeidet mellom Norge og Minnesota sto på agendaen da Dronning Sonja møtte guvernør Walz. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Samarbeidet mellom Norge og Minnesota ble også understreket gjennom den påfølgende mottakelsen med representanter for NOREX - det snart 50 år lange utvekslingsprogrammet mellom Minnesotas nasjonalgarde og det norske Heimevernet.

Guvernøren ser fram å fortsette og utvide de allerede svært sterke båndene til Norge:

- From Minnesota’s longstanding cultural and social ties to Norway to our 49-year-long National Guard exchange, I am proud of Minnesota’s extraordinary relationship with Norway and look forward to further strengthening and expanding our ties.

Under mottakelsen møtte Dronning Sonja og guvernør Walz representanter for NOREX - det snart 50 år lange utvekslingsprogrammet mellom Minnesotas nasjonalgarde og det norske Heimevernet. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Norway House

I dag (lokal tid) vil Dronningen stå for åpningen av nye Norway House i Minneapolis. Fredag kveld var hun til stede da begivenheten ble markert med en offisiell middag. På gjestelisten sto mange av dem som har bidratt til at bygget har blitt en realitet og som arbeider for å fremme norske interesser, historie og kultur i USA.     

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook