Hopp til hovedinnhold

Knivskarp sangkonkurranse

Hennes Majestet Dronningen var til stede under finalekonserten i Dronning Sonja Sangkonkurranse, og delte ut førsteprisen til den amerikanske kontra-alten, Jasmin White.

27.08.2023

Finalekonserten ble ledet av operasanger Lise Davidsen, som vant konkurransen i 2015.

– Nivået i årets konkurranse har vært usedvanlig høyt og veldig jevnt. Vi har mange forskjellige og gode stemmer fra hele verden, som har gjort det både spennende og vanskelig å vurdere deltakerne opp mot hverandre, sa juryleder Randi Stene da prisvinneren skulle kåres.

Jasmin White gikk til topps i årets Dronning Sonja Sangkonkurranse. Foto: Per Ole Hagen / QSSC

Seks finalister deltok i den knivskarpe finalen i Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Finalistene var, foruten White, Aksel Daveyan (28), Navasard Hakobyan (25), Vladyslav Tlushch (31),  Rebecka Wallroth (23) og Nils Wanderer (30).

Etter to finalerunder kom juryen frem til en vinner av årets konkurranse. Førsteprisen til White besto av 50 000 Euro og et grafisk blad laget av Dronning Sonja. På plassene etter kontra-alten fra USA, kom Aksel Daveyan fra Armenia og tyske Nils Wanderer.

Den norske sopranen Victoria Randem (28) ble tildelt Ingrid Bjoners scholarship som beste norske deltager i Dronning Sonja Sangkonkurranse. Prisen er på 100 000 kroner.

Sopranen Victoria Randem vant Ingrid Bjoners stipend for beste norske deltaker. Foto: Per Ole Hagen / QSSC

I en uke har 40 deltagere kjempet om å komme til topps i Dronning Sonja Sangkonkurranse. Etter innledende runder sto man igjen med tolv sangere i seminfinalen, og til slutt var det seks sangere som kom til finalen i Den Norske Opera & Ballett lørdag kveld.

Den verdenskjente sopranen Lise Davidsen var konferansier under årets finale. Davidsen vant selv konkurransen i 2015. Foto: Per Ole Hagen / QSSC 

Internasjonal

Dronning Sonja Sangkonkurranse er en prestisjefylt konkurranse som arrangeres i Oslo annethvert år - for sangere fra alle verdensdeler. Konkurransen arbeider kontinuerlig for å gi unge sangere muligheten til å eksponere seg, og for å være en døråpner for innpass i den profesjonelle musikkverden. Konkurransen opererer også som en aktiv brobygger mellom norsk og internasjonalt musikkliv. 

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse ble stiftet i 1988 under navnet Kronprinsesse Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Blant initiativtakerne var tidligere sjefdirigent Mariss Jansons ved Oslo Filharmoniske Orkester. Konkurransens formål var å skape en internasjonal musikkarena i Norge som kunne synliggjøre unge musikkutøvere, gi norske solister en mulighet til å bli vurdert opp mot et internasjonalt nivå, og skape større fokus på norsk musikkliv i utlandet.

Endret navn

Den første konkurransen ble avholdt i 1988, den gang for pianister. Konkurransen endret navn til Dronning Sonja internasjonale musikkonkurranse i 1991.

I 1995 markerte Norge 100-årsjubileet for Kirsten Flagstads fødsel, og i den forbindelse ble det besluttet at konkurransen dette året skulle avholdes for sangere. Siden 1995 har Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse vært en konkurranse for sangere. I fjor endret konkurransen navn til Dronning Sonja Sangkonkurranse.

Daværende Kronprinsesse Sonja gratulerer Nigel Hill som vant den første finalen i det som den gang bar navnet Kronprinsesse Sonja internasjonale musikkonkurranse. Foto: Lars N. Sæthre, Aftenposten/NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook